Pengaruh Pemberian Permen Karet Xylitol terhadap Kesehatan Mulut (Xerostomia) pada Pasien Chronic Kidney Disease (CKD)

  • Peri Zuliani Program Studi Keperawatan, STIKES Bhakti Husada Bengkulu
  • Busjra M. Nur Program Studi Magister Keperawatan, Universitas Muhammadiyah Jakarta
  • Rohman Azzam Program Studi Magister Keperawatan, Universitas Muhammadiyah Jakarta

Abstract

The purpose of this study was to determine whether there is an influence of xylitol gum administration in CKD patients. This type of research is a quantitative experiment with a pre post test design with a total sample of 20 respondents. Oral health of respondents was measured using the OHIP questionnaire with a Likert scale and scoring. The results showed there were differences in oral health before and after being given xylitol gum with a value of Ï value <0.05. Conclusion, administration of Xylitol gum affects the oral health (xerostomia) of CKD patients.

 

Keywords: CKD, Oral Health (Xerostomia), Xylitol

References

Agrianthy, Erlinda. (2014). Pengaruh Permen Karet Xylitol terhadap Plak Gigi: Fakultas Kedokteran Gigi. Universitas Sumatera Utara

Amelia. E. (2012). Hubungan Faktor Sosial Ekonomi & Faktor yang Tidak Bisa Dimodifikasi Terhadap Diabtes Melitus Pada Lansia dan Prelansia di Kelurahan Depok Jaya, Depok, Jawa Barat Pada Tahun 2012. Skripsi. Depok: Universitas Indonesia

American Diabetes Association (ADA). (2018). American Diabetes Association Standards Of Medical Care In Diabetes—2018. https://diabetesed.net

American Diabetes Association. (2017). “Standards of Medical Care in Diabetes 2017”. Vol. 40. USA: ADA

Arfany, N. W., Armiyati, Y., Kusuma, M. A. B. (2014). Efektifitas Mengunyah Permen Karet Rendah Gula dan Mengulum Es Batu terhadap Penurunan Rasa Haus pada Pasien Gagal Ginjal Kronis yang Menjalani Hemodialisis di RSUD Tugurejo Semarang. Jurnal Keperawatan dan Kebidanan (JIKK), 1-9

Arida, S. I., Azam, M., Handayani, O. W. K. (2017). Faktor yang Berhubungan dengan Kejadian Penyakit Ginjal Kronik pada Penderita Hipertensi di Indonesia. Jurnal MKMI, 13(4), 319-328

Bosniawan, A. M. A. (2018). Faktor-Faktor Determinan yang Berpengaruh pada Kualitas Hidup Penderita Gagal Ginjal Kronik di RSUD Sukoharjo. Naskah Publikasi. Universitas Muhammadiyah Surakarta

Dewi, P. F. (2008). Pengaruh Konsumsi Permen Karet yang Mengandung Xylitol Terhadap Pembentukan Plak Gigi. Skripsi. Fakultas Kedokteran Universitas Diponegoro, hal. 6

Hsieh, M. D. A. P. (2009). Abnormal Renal Function and Elecrolyte Disturbance in Older People. J Pharm Pract Res, 230-234

IDF. (2015). Atlas Diabetes Seventh. Vancouver, International Diabetes Federation. Website:http://www.diabetesatlas.org/

Kusuma. H & Nurarif. A. H. (2012). Aplikasi Asuhan Keperawatan Berdasarkan NANDA (North American Nursing Diagnosis Association) NIC-NOC. Yogyakarta: Media Hardy

Marasabessy, F. A. (2013). Hubungan Volume dan pH Saliva pada Lansia. D, 55-60

Nimat, Y. (2016). Analisa Praktek Klinik Keperawatan pada Pasien Gagal Ginjal Kronik dengan Intervensi Inovasi Mengunyah Permen Karet Xylitol terhadap Perbaikan Membran Mukosa Oral akibat Xerostomia. STIK Muhammadiyah Samarinda

Prakash, S., Hare, A. M. (2009). Interaction of Aging and CKD. Senim Nephrol, 497-503

Pranandari, R., Supadmi, W. (2015). Faktor Risiko Gagal Ginjal Kronik di Unit Hemodialisis RSUD Wates Kulon Progo. Majalah Farmaseutik, 11(2), 316-320

Prasetya, H. A., Istioningsih. (2018). Permen Karet Xylitol untuk Xerostomia pada Pasien Penyakit Ginjal Kronis. STIKK

Putri, R., Sembiring, L. P., & Babasari, E. (2014). Gambaran Kualitas Hidup Pasien Gagal Ginjal Kronik yang Menjalani Terapi Contionuous Ambulatory Peritoneal Dialysis do RSUD 11 Arifin Achmad Provinsi Riau dengan Menggunakal Kuesioner KDQOL SF. Jurnal Online Mahasiswa (JOM) Bidang Kedokteran, 1(2)

Rizky. (2013). Pengaruh Pemberian Permen Karet yang Mengandung Xylitol terhadap Penurunan Keluhan pada Lansia Penderita Xerostomia. Elsevier

Sari, N. N. G. (2011). Permen Karet Xylitol yang Dikunyah Selama 5 Menit Meningkatkan dan Mempertahankan pH Saliva Perokok Selama 3 Jam. Tesis. Universitas Udayana, hal. 53-54

Setiati, S., Sudoyo, A. W., Alwi, I., Simadibrata, M., Setiyohadi, B., Syam, F. A. (2014). Buku Ajar Ilmu Penyakit Dalam. Edisi 6. Jakarta: Interna, 2192-96

Smeltzer, S. C., Bare, B. G., Hinkle, J. L. (2008). Buku Ajar Keperawatan Medikal Bedah, Brunner & Suddarth. Jakarta: EGC

Tjekyan, S. R. M. (2014). Prevalensi dan Faktor Risiko Penyakit Ginjal Kronik di RSUP Dr. Mohammad Hoesin Palembang Tahun 2012. (4), 275-282

Veiga, N. (2016). The Influence of Chronic Disease in the Oral Health of the Elderly. Health Sciences Departemen Portuguesecatholic University

World Health Organization. (2016). Diabetes Fakta dan Angka. Diabetes di Dunia. Retrieved from https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwi8gs2Cv4LZAhXMs48KHQCuA9oQFggwMAA&url=http%3A%2F%2Fwww.searo.who.int%2Findonesia%2Ftopics%2F8-whd2016-diabetes-facts-and-numbers-indonesian.pdf&usg=AOvVaw0k4OGXSwGUF

Yuswir, A. R. R & Rahayu, S. Y. (2014). Pengaruh Pemberian Permen Karet yang Mengandung Xylitol terhadap Curah dan pH Saliva pada Lansia Penderita Diabetes Mellitus Tipe 2. Jurnal Media Medika Muda
Published
2019-11-08
Abstract viewed = 835 times
pdf downloaded = 1318 times