Analisis Biaya Produksi Pada UMKM Kerupuk Putih Parida

  • Herni Herni Universitas Buana Perjuangan Karawang
  • Wanta Wanta Universitas Buana Perjuangan Karawang
  • Dwi Epty Hidayaty Universitas Buana Perjuangan Karawang
Keywords: Financial Management, Production Costs, Price Fluctuations

Abstract

Cracker MSMEs, as an important sector in the Indonesian economy, often experience sudden and unpredictable increases in raw material prices. The aim of this research is to analyze production costs with the aim of increasing operating profits in the Parida white cracker business. This research uses descriptive quantitative methods. The research sample in this study was the financial records of the Parida white cracker company. The research results show that the condition of MSMEs facing rising raw material prices is currently not increasing the selling price of raw materials. Despite increases in production costs, owners may choose to absorb some or all of the increased costs to prevent customers from switching to other competitors. All costs involved must be considered, including the costs of raw materials, labor, and factory overhead. The results of this research can be a guide for MSME owners in maintaining stable production costs. Apart from that, owners are expected to have several backup suppliers so that when raw material conditions improve, MSME owners can look for suppliers who sell lower-priced products.

References

Anggraeni, I., Priatna, H., & Madaniah, D. (2020). Pengaruh Biaya Bahan Baku Dan Biaya Tenaga Kerja Terhadap Volume Produksi Pada CV Ismaya Citra Utama. Jurnal Ilmiah Akuntansi, 11(2), hlm 22-32. http://ejournal.unibba.ac.id/index.php/AKURAT
Fadhilla, S., Harmain, H., & Nasution, J. (2023). Pengaruh Efisiensi Biaya Bahan Baku, Biaya Tenaga Kerja Langsung dan Biaya Overhead Pabrik terhadap Rasio Profit Margin pada Pabrik Minyak Kelapa Sawit (PMKS) PT. Djaja Putra Indonesia Bandar Pulau. Jurnal Pendidikan Tambusai : Fakultas Ilmu Pendidikan Universitas Pahlawan, 7(1), 2202–2210. https://doi.org/https://doi.org/10.31004/jptam.v7i1.5544
Fatmawati, A. F., & Al Mumtahana, A. (2022). Pengaruh Biaya Bahan Baku, Biaya Tenaga Kerja Langsung, Dan Biaya Overhead Pabrik Terhadap Harga Jual Pada Perusahaan Manufaktur Sektor Industri Barang Konsumsi Yang Terdaftar Di BEI”. LAND JOURNA, 3(1).
Hardani, Andriani, H., Ustiawaty, J., Fatma Utami, E., Rahmatul Istiqomah, R., Asri Fardani, R., Juliana Sukmana, D., & Hikmatul Aulia, N. (2020). Metode Penelitian Kuantitatif dan Kualitatif. CV Pustaka Ilmu Group.
Hidayaty, D. E., Sandi, S. P. H., & Arimurti, T. (2022). Analisis Keuangan Umkm Anyaman Bambu Desa Waringinkarya Kecamatan Lemah Abang Selama Ppkm. Konferensi Nasional Penelitian Dan Pengabdian (KNPP), 910–921.
Masaroh, A.A (2020). PENGARUH BIAYA PRODUKSI DAN HARGA JUAL TERHADAP LABA PADA UMKM PEMBUATAN DANDANG BAROKAH JAYA DI DUSUN KESAMBI PORONG SIDOARJO. http://repository.stiemahardhika.ac.id/
Nursanti, W., & Dinda Ayu Setyorini, R. (2021). Pengaruh Biaya Bahan Baku Langsung dan Biaya Tenaga Kerja Langsung Terhadap Laba Usaha Pada PT. Mustika Ratu, Tbk. Jurnal Akuntansi FE-UB, 15(1), 1–17.
Saputra, A.E., & Sari, I.M., & Kurniansyah, I.M., & Nazar, I.S. (2024). Analisis Perhitungan Biaya Harga Pokok Produksi pada UMKM Neira Bakery Bojonegoro. Jurnal Ilmiah Ekonomi dan Bisnis, 1(1).
Pita Sari Br Ginting, R., & Sagala, L. (2019). Analisis Anggaran Biaya Produksi Sebagai Alat Perencanaan Dan Pengendalian Biaya Produksi Pada PT. Indapo Batu Rongkam. Jurnal Ilmiah Smart, 3 (1), 40–46. http://stmb-multismart.ac.id/ejournal
Wulandari, C., Rahayu, S. A., Sandi, S. P. H., & Hidayaty, D. E. (2023). Penjualan Dengan Harga yang Terjangkau Guna Meningkatkan Daya Saing UMKM Dimsum Senopati. Madani: Jurnal Ilmiah Multidisiplin, 1(5), 914–919. https://doi.org/10.5281/zenodo.8059716
Yashinta, D., Hidayaty, D. E., Pertiwi, S., Sandi, H., Manajemen, P., Ekonomi, F., & Perjuangan, U. B. (2023). Biaya Dan Pendapatan Umkm Jasa Pulsa Dan Kuota Di Perkotaan Pada Konter FAHMI CELL . 3, 10148–10158.
BUKU :
Ahmad Dunia, F., Abdullah, W., & Sangkoso, C. (2018). Akuntansi Biaya. Jakarta: Salemba Empat.
Ais Sahla, W. (2020). Akuntansi Biaya Panduan Perhitungan Harga Pokok Produk. Yogyakarta: Deepublish.
Anwar, M. (2020). Pengantar Dasar Ilmu Manajemen. Jakarta: Kencana.
Dison Silalahi, A. (2019). Akuntansi Manajemen. Medan: Madenatera.
Husnan, S., & Pudjiastuti, E. (2015). Dasar-dasar Manajemen Keuangan. Yogyakarta: UPP STIM YKPN.
Hendra Harmain (2019). Pengantar Akuntansi 1. Medan: Madenatera.
K. Carter, W. (2018). Akuntansi Biaya . Jakarta: Salemba Empat.
Kasmir. (2017). Pengantar Manajemen Keuangan. Jakarta: Kencana.
Kurniawati, D. (2022). Mengenal Laboratorium Sekolah. Aksarra Sinergi Media PT.
Mulyadi. (2012). Akuntansi Biaya. Edisi kelima. Yogyakarta: Unit Penerbit dan Percetakan Akademi Manajemen Perusahaan YKPN.
Mulyadi. (2016). Sistem Informasi Akuntansi. Jakarta: Salemba Empat.
Mulyadi. (2018). Akuntansi Biaya (kelima). Yogyakarta: Unit Penerbitan dan Percetakan Sekolah Tinggi Ilmu Manajemen YKPN.
Nur Ardhianto, W. (2019). Buku Sakti Pengantar Akuntansi (pertama). Jakarta: Anak Hebat Indonesia.
Riza Salman, K. (2013). Akuntansi Biaya Pendekatan Product Costing. Kademia.
Sugiyono. (2017). Metode Penelitian Kuantatif, Kualitatif dan r&d. Bandung: Alfabeta
Sugiyono. (2022). Metode Penelitian Kuantitatif Kualitatif (ketiga). Bandung: Alfabeta.
Surahman. (2020). Metode Penelitian Kualitatif dan Kuantitatif. Kementrian Kesehatan Republik Indonesia.
Suratiyah. (2020). Ilmu Usaha Tani Edisi Revisi. Swadaya: Jakarta.
Wahyu Hidayat, W. (2020). Pengantar Kewirausahaan Teori dan Aplikasi. Purwokwerto: CV Pena Persada.
Website :
Muhamad, N. (2023). Jumlah Usaha Mikro, Kecil, dan Menengah/UMKM di Indonesia Tahun 2021. Databoks. https://databoks.katadata.co.id/datapublish/2023/10/13/usaha-mikro-tetap-merajai-umkm-berapa-jumlahnya
Published
2024-08-08
Abstract viewed = 2 times
pdf downloaded = 3 times