Analisis Perancangan Strategi Pemasaran Menggunakan Metode SWOT Dan QSPM Di UMKM Pempek Lenlin
Abstract
Starting from the problems experienced by Len-Lin’s Pempek business, where sales did not reach the set targets and did not have a good marketing strategy plan to increase sales. This research was conducted with the aim of formulating a marketing strategy for these SMEs with the SWOT and QSPM methods. This type of research uses descriptive qualitative methods with analysis of Business Development Strategies using EFE and IFE matrices, IE matrices, SWOT matrices and QSPM. The results of this study are in an intermediate position in utilizing internal and external factors for business development with a total IFE of 2.961 and a total of EFE of 2.919. The IE matrix mapping shows that Len-Lin’s Pempek business use the defensive and maintain strategy. From the research results, there are seven alternative strategies that can be used to increase sales or develop a business.
References
Al Faritsy, A. Z. (2022). Analisis Pengendalian Kualitas Produk Ember Cat Tembok 5kg Menggunakan Metode New Seven Tools:(Studi Kasus: PT. X). Jurnal Teknologi Dan Manajemen Industri Terapan, 1(3), 231–242.
Alim, M. H., & Suseno, S. (2022). Analisa Persediaan Bahan Baku Menggunakan Metode Continuous Review System dan Periodic Review System di PT XYZ. Jurnal Teknologi Dan Manajemen Industri Terapan, 1(III), 163–172.
Anastasya, A., & Yuamita, F. (2022). Pengendalian Kualitas Pada Produksi Air Minum Dalam Kemasan Botol 330 ml Menggunakan Metode Failure Mode Effect Analysis (FMEA) di PDAM Tirta Sembada. Jurnal Teknologi Dan Manajemen Industri Terapan, 1(I), 15–21. https://doi.org/https://doi.org/10.55826/tmit.v1iI.4
Dewi, A. S., Inayati, T., & Efendi, M. J. (2022). Pengaruh Digital Marketing, Electronic Word of Mouth, dan Lifestyle terhadap Keputusan Pembelian pada Marketplace Shopee Indonesia. Jurnal Teknologi Dan Manajemen Industri Terapan, 1(III), 202–209.
Efendi, A., Rizki, M., Lubis, F. S., & Hadiyul, M. I. (2022). An Analysis of the Crispy Mushroom Business For Small And Medium-Sized Enterprises (SMEs) In Indonesia. The International Conference on Industrial Engineering and Operations Management.
Ismaya, Y. B., & Suseno, S. (2022). Analisis Pengendalian Bahan Baku Ubi Jalar Jalar Menggunakan Metode Economic Order Quantity (EOQ) Dan H-Sin Rau PT. Galih Estetika Indonesia. Jurnal Teknologi Dan Manajemen Industri Terapan, 1(II), 123–130.
Kurniastuti, C. (2018). Pemilihan Strategi Pemasaran Desa Wisata Edukasi Dengan Metode Qspm.
Levia, D. (2023). Analisis Proses Produksi CPO Untuk Mengidentifikasi Faktor-Faktor Yang Mempengaruhi Kualitas Mutu CPO. Jurnal Teknologi Dan Manajemen Industri Terapan, 2(2), 82–89.
Lubis, Fitriani Surayya, Afifah, A. U., & Suherman, S. (2022). Strategi Pengembangan Usaha Tunas Jaya Paving dengan Metode BCG dan Evaluasi Price Strategy. Jurnal Teknologi Dan Manajemen Industri Terapan, 1(4), 254–266.
Lubis, Fitriani Surrayya, Farahitari, B. G., & Yola, M. (2022). Efesiensi Biaya Persediaan Bahan Baku Pembuatan Paving Block Menggunakan Metode Heuristic Silver Meal. Jurnal Teknologi Dan Manajemen Industri Terapan, 1(II), 104–113.
Nursyanti, Y. (2023). Optimasi Persediaan Dengan Pendekatan Deterministik Dinamis Pada Industri Manufaktur. Jurnal Teknologi Dan Manajemen Industri Terapan, 2(I), 8–18.
Nursyanti, Y., & Nina, A. (2022). Perencanaan Pengendalian Persediaan Bahan Baku pada Perusahaan Manufaktur dengan Pendekatan Probabilistik. Jurnal Teknologi Dan Manajemen Industri Terapan, 1(4), 333–348.
Permata, E., Rizki, M., … P. P.-S. J. S., 2020, U., Gilang Permata, E., Rizki, M., Papilo, P., Mahabbah Zain, A., Teknik Industri, J., Sains dan Teknologi, F., Sultan Syarif Kasim Riau Jl Soebrantas No, U. H., & Baru, S. (2020). Analisa Strategi Pemasaran Dengan Metode BCG (Boston Consulting Group) dan Swot. SITEKIN: Jurnal Sains, Teknologi Dan Industri, 17(2), 92–100. http://ejournal.uin-suska.ac.id/index.php/sitekin/article/view/12329
Pratama, N. A., Dito, M. Z., Kurniawan, O. O., & Al-Faritsy, A. Z. (2023). Analisis Pengendalian Kualitas Dengan Metode Seven Tools Dan Kaizen Dalam Upaya Mengurangi Tingkat Kecacatan Produk. Jurnal Teknologi Dan Manajemen Industri Terapan, 2(2), 53–62.
Ramdani, L. M. M., Al Farity, A. Z., & Al Faritsy, A. Z. (2022). Analisis Pengendalian Kualitas Pada Produksi Base Plate R-54 Menggunakan Metode Statistical Quality Control Dan 5S. Jurnal Teknologi Dan Manajemen Industri Terapan, 1(II), 85–97.
Rizki, M., Ghifari, A., Hui, W. L., Permata, E. G., Siregar, M. D., Umam, M. I. H., & Harpito, H. (2021). Determining Marketing Strategy At LPP TVRI Riau Using SWOT Analysis Method. Journal of Applied Engineering and Technological Science (JAETS), 3(1), 10–18.
Rizki, M., Khulidatiana, K., Kusmanto, I., Lubis, F. S., Silvia, S., Surayya Lubis, F., Teknik Industri, J., Sains dan Teknologi, F., Sultan Syarif Kasim Riau Jl Soebrantas No, U. H., & Baru, S. (2022). Aplikasi End User Computing Satifaction pada Penggunaan E-Learning FST UIN SUSKA. SITEKIN: Jurnal Sains, Teknologi Dan Industri, 19(2), 154–159. http://ejournal.uin-suska.ac.id/index.php/sitekin/article/view/14730
Setiawan, A. D., Yamani, A. Z., & Winati, F. D. (2022). Pengukuran Kepuasan Konsumen Menggunakan Customer Satisfaction Index (CSI) dan Importance Performance Analysis (IPA)(Studi Kasus UMKM Ahul Saleh). Jurnal Teknologi Dan Manajemen Industri Terapan, 1(4), 286–295.
Setiawan, D. N., Mulyana, E., Rokhim, K. A., Nurraudah, R., & Yuamita, F. (2023). Perancangan Produk E-Fruitcard Bagi Penyandang Tunagrahita. Jurnal Teknologi Dan Manajemen Industri Terapan, 2(I), 1–7.
Wicaksono, A., & Yuamita, F. (2022). Pengendalian Kualitas Produksi Sarden Mengunakan Metode Failure Mode And Effect Analysis (FMEA) Dan Fault Tree Analysis (FTA) Untuk Meminimalkan Cacat Kaleng Di PT XYZ. Jurnal Teknologi Dan Manajemen Industri Terapan, 1(III), 145–154.
Yuriandhan, M. R., Yamani, A. Z., & Karima, H. Q. (2022). Implementasi E-Sales Berbasis Open Source Sebagai Transformasi Dan Efisiensi Proses Bisnis (Studi Kasus Penjualan Lokal Pt Perkebunan Tambi). Jurnal Teknologi Dan Manajemen Industri Terapan, 1(4), 322–333.