Analisis Penentuan Harga Pokok Produksi berdasarkan Metode Full Costing pada UMKM Sehi Kerpik

  • Shasa Yuni Nofiani Universitas Muhammadiyah Sukabumi
  • Kokom Komariah Universitas Muhammadiyah Kota Sukabumi
  • Acep Syamsudin Universitas Muhammadiyah Kota Sukabumi

Abstract

The purpose of this study was to analyze the allocation and calculation of the cost of production of cassava chips. This research method is a full costing method. The results show that the calculation of the cost of production using the full costing method does not include general and administrative costs in overhead costs, because these costs are a cost component in the company's income statement. In conclusion, the calculation of the cost of production as the basis for determining the selling price according to the full costing method is better in analyzing production costs

 

Keywords: Full costing, Cost of Production

References

Amirullah, A., & Hardjanto, H. (2005). Pengantar Bisnis, (1st ed.). Yogyakarta: Graha Ilmu Cart

Batubara, H. (2013). Penentuan Harga Pokok Produksi berdasarkan Metode Full Costing pada Pembuatan Etalase Kaca dan Alumunium di Ud. Istana Alumunium Manado. Jurnal Emba, 1(3), 221-229. https://doi.org/10.35794/emba.v1i3.2073

Bustami, B., Bastian, B., & Nurlela, N. (2006). Akuntansi Biaya Teori dan Aplikasi. Yogyakarta: Graha Ilmu

Dita, K., Anam, M. H., & Endah, M. (2020). Analisis Perhitungan Harga Pokok Produksi dengan Metode Full Costing sebagai Penentu Harga Jual pada Produksi Opak Kembang Cap “KRESS’NO”. Riset & Jurnal Akuntansi, 2(2), 70-87. https://owner.polgan.ac.id/index.php/owner/article/download/61/27

Halim, A., Supomo, B., & Kusufi, M. S. (2013). Akuntansi Manajemen: Akuntansi Manajerial, (2nd ed.). Yogyakarta: BPFE

Kartadinata, A. (2000). Akuntansi Biaya dan Analisis Biaya Suatu Pendekatan Terhadap Tingkah Laku Biaya, (3rd ed.). Jakarta: PT Asdi Mahastya

Mariani, P. L., Meitriana, M. A., & Zukhri, A. (2014). Penerapan Metode Full Costing sebagai Dasar Perhitungan Harga Pokok Produksi dalam Menentukan Harga Jual Produk Dupa Pada Ud Ganesha. Jurnal Pendidikan Ekonomi Undiksha, 4(1), 1-11. http://dx.doi.org/10.23887/jjpe.v4i1.3312

Mulyadi, M. (2005). Akuntansi Biaya, (5th ed.). Yogyakarta: Akademi Manajemen Perusahaan YKPN

Mulyadi, M. (2010). Akuntansi Biaya, (5th ed.). Yogyakarta: Akademi Manajemen Perusahaan YKPN

Mulyadi, M. (2012). Akuntansi Biaya. Yogyakarta: YKPN

Widilestariningtyas, W., Donny, W. F., & Anggadini, S. D. (2012). Akuntansi Biaya, (1st ed.). Yogyakarta: Graha Ilmu

Witjaksono, A. (2006). Akuntansi Biaya, (1st ed.). Yogyakarta: Graha Ilmu
Published
2022-03-26
How to Cite
Nofiani, S., Komariah, K., & Syamsudin, A. (2022). Analisis Penentuan Harga Pokok Produksi berdasarkan Metode Full Costing pada UMKM Sehi Kerpik. Journal of Management and Bussines (JOMB), 4(1), 115-127. https://doi.org/https://doi.org/10.31539/jomb.v4i1.768
Abstract viewed = 0 times
pdf downloaded = 0 times