Analisis Penerapan Biaya Volume Laba terhadap Perencanaan Laba Perusahaan (Studi Kasus pada Franchise C’bezt Fried Chicken Gedangan, Sidoarjo)

  • Dyah Oktaviani Sulistyaningrum Agustono Universitas Pembangunan Nasional "Veteran" Jawa Timur
  • Muhamad Rizqi Universitas 17 Agustus 1945
  • Maria Y ovita R. Pandi Universitas 17 Agustus 1945
  • Slamet Riyadi Universitas 17 Agustus 1945

Abstract

This research aims to analyze and calculate profit planning for the Cbezt Fried Chicken business in Gedangan, Sidoarjo. The research method used is descriptive qualitative. Primary data and secondary data were used in this research. Primary data was obtained through interviews and direct observation at Cbezt Fried Chicken. The research results show that to achieve the expected profit, the business unit needs to sell 14,557 pcs of fried chicken in 3 months or achieve revenue of Rp. 87,341,090. This means that daily sales must reach a minimum of 202 chickens or a daily sales target of Rp. 1,213,083 assuming selling days are 24 days a month. In conclusion, this research provides a clear view for business owners in planning sales strategies to achieve the expected profit targets.

 Keywords: CVP, Operating Leverage, Contribution Margin, Safety Margin

References

Aprilianti, F. D., & -, H. (2019). Pemanfaatan Metode Biaya Volume Laba Sebagai Alat Bantu Perencanaan Laba Pada Tahu Baxo Ibu Pudji Tahun 2017. Jurnal Aktual Akuntansi Keuangan Bisnis Terapan (AKUNBISNIS), 2(1). https://doi.org/10.32497/akunbisnis.v2i1.1521

Aznedra, A., & Primadewi, D. (2019). Analisis Biaya Dan Volume Laba Sebagai Alat Bantu Perencanaan Laba Pada Pt. Panca Rasa Pratama Group. Measurement : Jurnal Akuntansi, 13(2). https://doi.org/10.33373/mja.v13i2.2080

Belmo, K., & Neno, M. S. (2020). Analisis Biaya-Volume-Laba Sebagai Alat Perencanaan Laba Pada Pabrik Tahu Pink Jaya – Oebufu, KupanG. Journal of Management : Small and Medium Enterprises (SMEs), 13(3). https://doi.org/10.35508/jom.v13i3.3308

Cahyadi, N. Y., & Sulistiyo, S. (2018). Analisis Biaya Volume Laba Sebagai Alat Perencanaan Laba Pada Cv Waringin Putih Semarang. Jurnal Aktual Akuntansi Keuangan Bisnis Terapan (akunbisnis), 1(1). https://doi.org/10.32497/akunbisnis.v1i1.1225

Hassanah, A., & Daud, R. M. (2019). Analisis Cost Volume Profit Sebagai Alat Perencanaan Laba (Studi Kasus Pada Umkm Dendeng Sapi Di Banda Aceh). Jurnal Ilmiah Mahasiswa Ekonomi Akuntansi, 4(2), 190–214. https://doi.org/10.24815/jimeka.v4i2.12232

Mokoginta, M. I., Sondakh, J. J., & Budiarso, N. S. (2018). Analisis Biaya Volume Laba Multi-Produk Untuk Perencanaan Laba Jangka Pendek Bijimerah Coffee And Roastery. Going Concern : Jurnal Riset Akuntansi, 13(02). https://doi.org/10.32400/gc.13.02.19108.2018

Palupi, Y., & Wulan, E. R. (2021). Analisis CVP (Cost Volume Profit) Sebagai Dasar Perencanaan Penjualan dan Laba yang Diharapkan Pada PT. Mayora Indah Tbk. Jurnal Riset Akuntansi Dan Perbankan, 15(2), 552–568.

Putri, D., & Septyawati, D. (2018). Analisis Biaya-Volume-Laba (Cost-Volume-Profit) Multiproduk Sebagai Alat Perencanaan Laba Pada Pt Marinal Indoprima Di Sumenep. Aktiva: Jurnal Akuntansi Dan Investasi, 3(2), 101–115. https://doi.org/10.35835/aktiva.v3n2.01

Rahmayani, A. N., & Mardiyantika, V. (2020). Penerapan Metode CVP Sebagai Alat Bantu Analisis Perencanaan Laba Dalam Mencapai Target Perusahaan ( Studi Kasus Mebel Bocah Angon Di Dusun Kalianyar Deket , Lamongan ). Jurnal Penelitian Teori & Terapan Akuntansi (PETA), 5(1). https://doi.org/10.51289/peta.v5i1.422

Rahmayuni, S., & Masmuddin, R. (2019). Analisis Cost Volume Profit Dalam Meningkatkan Pendapatan Pada Ukm Balikpapan. Sebatik, 23(1). https://doi.org/10.46984/sebatik.v23i1.438

Suhara, A., & . A. (2018). Analisis Biaya-Volume-Laba Sebagai Alat Perencanaan Laba Jangka Pendek Pada Perusahaan Daerah Air Minum Tirta Tarum Kab. Karawang. Industry Xplore, 3(1). https://doi.org/10.36805/teknikindustri.v3i1.361
Published
2024-05-17
Abstract viewed = 25 times
pdf downloaded = 16 times