Pemberian Air Rebusan Jagung (Zea Mays L) terhadap Kadar Kolesterol pada Remaja dengan Obesitas dalam Pencegahan Kegawatdarurat Kardiovaskuler
Abstract
This study aims to determine the effectiveness of corn decoction (Zea Mays L) on cholesterol levels in obese adolescents in the prevention of cardiovascular emergencies. The method used in this research is a pre-experimental design with a one group pre-post design. The results of this study indicate that the administration of corn decoction given in the morning and evening has an effect on obese adolescents with abnormal cholesterol levels, with a p-value of 0.000 < 0.05, which means H0 is accepted. The conclusion of this study is that the administration of boiled corn water in the morning and evening for one week affects the cholesterol levels of obese adolescents at the Muhammadiyah University of Palembang's Faculty of Health Sciences. Therefore, the importance of utilizing non-pharmacological measures such as consuming corn boiled water in lowering cholesterol levels.
Keywords: Corn Boiled Water, Cholesterol, Obesity.
References
Alwi, A. N. S., & Rosalina Ariesta Laeliocattleya. (2020). Potensi Teh Herbal Rambut Jagung (Zea mays L.) sebagai Sumber Antioksidan: Kajian Pustaka. Jurnal Ilmu Pangan Dan Hasil Pertanian, 4 (1). 1–6. http://journal.upgris.ac.id/index.php/jiphp
Clemens Wittenbecher, fabian eichelmann, estefania toledo. (2021). Lipid Profiles and Heart Failure Risk. Circulation Research, 128(3). 309-320. https://doi.org/10.1161/CIRCRESAHA.120.317883
Damayanti, E. A., & Nurlena. (2021). Pemanfaatan Limbah Rambut Jagung dalam Pembuatan Healthy Cookies untuk Penderita Diabetes dan Kolesterol Tinggi. E-Proceeding of Applied Science, :.7, N. https://prosiding.gunabangsa.ac.id/index.php/nacobbt/article/view/118
Diana Laila Rahmatillah, Topan Dirgantara, Siti Maryam, Dhynne Risha Fitri, W., Anggie Andalika, Diren Handayani, Afriady Nuur Muhammad, Fajar Ria Lestari, I., & Alviandini, F. K. S. (2024). Apa Itu Kolesterol: Pentingnya Pencegahan Kolesterol pada Usia Remaja di SMA Negeri 15 Jakarta Utara. Pharmacy Action Journal, 3 (2). 19–25. https://journal.uta45jakarta.ac.id/index.php/PAJ/article/view/7246/pdf
Elimaster Tua Marbun, Kamil Erwansyah, J. H. (2022). Sistem Pakar Mendiagnosa Penyakit Kolesterol pada Remaja Menggunakan Metode Certainty Factor. Jurnal Sistem Informasi TGD, 1 (4). 549–556. https://ojs.trigunadharma.ac.id/index.php/jsi
Elisabet Della Puspita,Yoan Nindhea Ferliza, M. M. (2024). Potensi Ekstrak Limbah Rambut Jagung (Zea mays L.) terhadap Penurunan Kadar Kolesterol Low Density Lipoprotein. Prosiding National Conferenceon Blood Bank Technology. http://dx.doi.org/10.1155/2014/205915
Fitriani, H. (2020). Efek Suplementasi VCO dan Minyak Jagung terhadap Kadar Kolesterol dan Lemak Viseral Tikus Wistar Jantan Obesitas. Repository Universitas Katolik, Widya Mandala Surabaya, 11 (5). 102–113. https://repository.ukwms.ac.id/id/eprint/22615/
Geby Khomaro Putri, Adrian Suhendra, T. L. W. (2017). Pengaruh Minyak Jagung (Corn Oil) terhadap Penurunan Kadar Kolesterol LDL pada tikus yang Diinduksi Pakan Tinggi Lemak. Berkala Ilmiah Kedokteran Duta Wacana, 02 (03). doi: https://doi.org/10.21460/bikdw.v2i3.34
Hartanto, G. N., & Swasti, F. S. P. Y. R. (2021). Kualitas dan Aktivitas Antioksidan Seduhan Teh Rambut Jagung (Zea mays) dengan Variasi Lama Pelayuan dan Usia Panen. Jurnal Ilmia Ilmu-Ilmu Hayati, 3 (1). 12–23. https://doi.org/10.24002/biota.v3i1.1889
Heileson, J. L. (2020). Dietary Saturated Fat and Heart Disease: A Narrative Review. Nutrition reviews, 78(6), 474-485. https://doi.org/10.1093/nutrit/nuz091
I Gusti Ayu Sri Dhyanaputri. (2022). Skrining Fitokimia dan Uji Kapasitas Antioksidan dalam Air Rebusan Rambut Jagung Ketan (Zea mays var. ceratina) pada Berbagai Formulasi. Jurnak Skala Husda: The Journal Of Health, 19(2). 65–79. https://ejournal.poltekkes-denpasar.ac.id/index.php/JSH/article/view/2053/pdf
Kartika Dian Listyaningsih, Hutari Puji Astuti, I. B. W. (2018). Pengaruh Konsumsi Susu Jagung dan Senam Lansia terhadap Tekanan Darah dan Kadar Kolesterol pada Lansia. Jurnal Kesehatan Kusuma Husada, Vol 3 (1). 115–119.
Putri, N. K. A., Karta, I. W., & I Gusti Ayu Sri Dhyanaputri. (2022). Skrining Fitokimia dan Uji Kapasitas Antioksidan dalam Air Rebusan Rambut Jagung Ketan (Zea mays var. ceratina) pada Berbagai Formulasi. Jurnal Skala Husada: The Journal Of Health, 19 (2). https://ejournal.poltekkes-denpasar.ac.id/index.php/JSH
Fitrianingrum, R. E., & Karmilasari, F. D. (2024). Hubungan Kelebihan Berat Badan Karyawan dengan Peningkatan Kadar Kolesterol di Balai Kesehatan Kebun Jatirono Kecamatan Kalibaru. Vitamin: Jurnal ilmu Kesehatan Umum, 2(3). 53-61. https://doi.org/10.61132/vitamin.v2i3.440
Ria Qadariah Arief, Funsu Andiarna, Linda Prasetyaning Widayanti, Nova Lusiana, S. H. L., & Esti Novi Andyarini, S. O. (2022). Pengaruh Indeks Massa tubuh, Asupan Lemak, dan Protein terhadap Kadar Kolesterol Remaja. Prosiding TIN PERSAGI, 271–278. https://tin.persagi.org/index.php/tin/article/view/66
Salsabila, Salsabila, Nurheni Sri Palupi, and M. A. (2021). Potensi Rambut Jagung Sebagai Minuman Fungsional. Jurnal Pangan, 30 (2). 137-146. https://ojs.uajy.ac.id/index.php/biota/article/view/1889
Siti Fadlilah dkk. (2022). Air Rebusan Jagung (Zea Mays L) Efektif Menurunkan Kadar Kolesterol darah. Journal of Nutrition College, 11(4). 272–277. https://ejournal3.undip.ac.id/index.php/jnc/
Sumarni, Supriyo, Ta’adi, & Penyami, Y. (2023). Efektivitas Pemberian Air Rebusan Jagung (Zea Mays L) terhadap Profil Lipid (HDL, LDL, Kolesterol dan Trigliserid) pada Orang dengan Obesitas dalam Pencegahan Kegawatdaruratan. Jurnal Lintas Keperawatan, 4(1). https://ejournal.poltekkes-smg.ac.id/ojs/index.php/LIK
Trautwein, E. A., & McKay, S. (2020). The Role of Specific Components of a Plant-Based Diet in Management of Dyslipidemia and the Impact on Cardiovascular Risk. Nutrients,. 12(9), Article 9. https://doi.org/10.3390/nu120926.
Wahyudi, R. N. (2020). Pengaruh Substitusi Jagung dengan Bungkil Inti Sawit Tanpa Daun dengan Penambahan Enzim Mannanase terhadap Water Holding Capacity, Cooking Loss dan Kadar Kolesterol Daging Broiler. Universitas Brawijaya. https://repository.ub.ac.id/id/eprint/181749/
Copyright (c) 2024 Maya Fadlilah, Nia Febrilia
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.