Analisis Faktor yang Mempengaruh Pengetahuan Gizi Seimbang pada Anak
Abstract
This research aims to determine the factors that influence children's knowledge of balanced nutrition. The method used is a literature review. This research data was taken from four relevant databases such as PubMed, Science Direct, EBSCO and Google Scholar using the PIOS (Participant, Intervention, Outcomes and Study Design) method. The results of the research show that the data taken are journals published in 2020-2024 in English and Indonesian (open access and full text) as well as original articles. Of the n= 3,252 articles found, only n=10 met the inclusion criteria. This literature review explains that there are several factors that are considered to influence knowledge of balanced nutrition, namely level of knowledge, behavior, attitudes, eating patterns, the role of parents and peers. In conclusion, it can be concluded that several of these factors are very important in order to formulate more comprehensive nursing interventions, which are expected to improve the quality of children's physical, psychological and social health.
Keywords: Balanced Nutrition, Knowledge, Dietary Habit
References
Anik Supriani, N., Nanik Nur Rosyidah, H., Herlina Herlina, Yulianto Yulianto, Rina Widiyawati, Rachmad Sholeh, & Fahrur Rijal Ardiyanto. (2022). Pemeriksaan Kesehatan Serta Sosialisasi Peningkatan Kesehatan Ibu dan Anak untuk Mencegah Stunting. Jurnal Pengabdian Ilmu Kesehatan, 2(3), 63–71. https://doi.org/10.55606/jpikes.v2i3.704
Arifuddin, A., Prihatni, Y., Setiawan, A., Wahyuni, R. D., Nur, A. F., Dyastuti, N. E., & Arifuddin, H. (2023). Epidemiological Model of Stunting Determinants in Indonesia. Healthy Tadulako Journal (Jurnal Kesehatan Tadulako), 9(2), 224–234. https://doi.org/10.22487/htj.v9i2.928
Dekasari, Y., & Gunawan, T. (2024). Upaya Pencegahan Stunting pada Anak balita di Indonesia: Pengabdian di Kabupaten Pesawaran. JPKM i Journal.Danisapublisher.Id, 2024(2), 129. https://journal.danisapublisher.id/
Fajriani, F., Aritonang, E. Y., & Nasution, Z. (2020). Hubungan pengetahuan, sikap dan tindakan gizi seimbang keluarga dengan status gizi anak balita usia 2-5 tahun. Jurnal Ilmu Kesehatan Masyarakat, 9(01), 1-11. https://journals.stikim.ac.id/index.php/jikm/article/view/470
Fauziah, J., Trisnawati, K. D., Rini, K. P. S., & Putri, S. U. (2023). Stunting: Penyebab, Gejala, dan Pencegahan. Jurnal Parenting Dan Anak, 1(2), 11. https://doi.org/10.47134/jpa.v1i2.220
Fitriana, V., Cahyanti, L., Yuliana, A. R., Holifah, Y. H., Cahyaningrum, Z., & Rusmiyati, E. (2022). Pengetahuan Gizi Seimbang Anak Usia Sekolah Dasar dalam Meningkatkan Konsentrasi Belajar. JABI: Jurnal Abdimas Bhakti Indonesia, 3(2), 114–122. https://doi.org/10.36308/jabi.v3i2.443
Gea, N. Y. K., Junita, F., Purwanti, E., Meliyana, E., Silvyana, A. E., & Siantar, R. L. (2023). Penerapan Gizi Seimbang pada Bayi dan Balita Umur 0-6 tahun di RT 02/RW 04 Kelurahan Sepanjang Jaya. Proficio, 5(1), 206–210. https://doi.org/10.36728/jpf.v5i1.2945
Jannah, M., & Kusumaningrum, I. (2021). Analisis Obesitas pada Anak Sekolah Dasar Berdasarkan Pengetahuan, Sikap, dan Paparan Informasi Tentang Gizi Seimbang. ARTERI: Jurnal Ilmu Kesehatan, 2(3), 67–73. https://arteri.sinergis.org/index.php/arteri/article/view/168
Kuswanti, I., & Azzahra, S. K. (2022). Hubungan Pengetahuan Ibu tentang Pemenuhan Gizi Seimbang dengan Perilaku Pencegahan Stunting pada Balita. Jurnal Kebidanan Indonesia, 13(1), 15–22. https://doi.org/10.36419/jki.v13i1.560
Kuswanti, I., & Khairani Azzahra, S. (2022). Hubungan Pengetahuan Ibu tentang Pemenuhan Gizi Seimbang dengan Perilaku Pencegahan Stunting pada Balita. Jurnal Kebidanan Indonesia, 13(1), 15–22. https://doi.org/10.36419/jki.v13i1.560
Putri, V. H., Sitoayu, L., & Ronitawati, P. (2021). Pengaruh media AR Book terhadap Peningkatan Pengetahuan dan Sikap Gizi Seimbang pada Anak Usia Sekolah Aceh Nutrition Journal, 118–127. https://doi.org/ 10.30867/action.v6i2.380
Rahmiati, B. F. (2021). Hubungan Peran Teman dengan Pemilihan Jajanan pada Siswa Sekolah Dasar. Nutriology: Jurnal Pangan, Gizi, Kesehatan, 2(1), 87–94. https://doi.org/10.30812/nutriology.v2i1.1240
Sahroji, Q. N., Hidayat, R., & Nababan, R. (2022). Implementasi Kebijakan Dinas Kesehatan dalam Penanganan Stunting di Kabupaten Karawang. Jurnal Pemerintahan Dan Politik, 7(1), 34–39. https://doi.org/10.36982/jpg.v7i1.1983
Setiyaningrum, S., & Duvita Wahyani, A. (2020). Hubungan Pengetahuan dan Sikap Ibu Keluarga Sadar Gizi dengan Status Gizi Anak Balita. Jurnal Ilmiah Gizi Kesehatan, 1(02), 33–40. http://jurnal.umus.ac.id/index.php/JIGK/article/view/140
Sari, N. A. M. E., Mirayanti, N. A. K., & Adriana, K. R. F. (2022). Hubungan Pengetahuan dan Sikap Ibu dalam Pemberian Gizi Seimbang dengan Upaya Pencegahan Stunting pada Balita. Jurnal Keperawatan, 14(S1), 27-38. https://doi.org/10.32583/keperawatan.v14iS1.4
Sundari, S., & Khayati, Y. N. (2020). Analisis Hubungan Tingkat Pengetahuan Ibu Tentang Gizi dengan Status Gizi Balita. Indonesian Journal of Midwifery (IJM), 3(1), 17–22. https://doi.org/10.35473/ijm.v3i1.343
Suriany Simamora, R., & Kresnawati, P. (2021). Pemenuhan Pola Makan Gizi Seimbang dalam Penanganan Stunting pada Balita di Wilayah Puskesmas Kecamatan Rawalumbu Bekasi. Jurnal Bidang Ilmu Kesehatan, 11(1), 34–45. https://doi.org/10.52643/jbik.v11i1.1345
Wahyuni, S., Wahyuningsih, A., & Hartati, L. (2022). Hubungan Pengetahuan Ibu Tentang Pemenuhan Gizi Seimbang dengan Status Gizi pada Balita Usia 24-35 Bulan di Desa Manjung Ngawen, Klaten. INVOLUSI: Jurnal Ilmu Kebidanan, 12(2), 42–47. https://doi.org/10.61902/involusi.v12i2.426
Copyright (c) 2024 Desty Ebhil Puspita Sari, Dwi Indah Lestari
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.