Amaranthus Lycopersicum Juice terhadap Kadar Hemoglobin Ibu Hamil dengan Anemia

Authors

  • Fitria Yulianti Rahayu Sekolah Tinggi Ilmu Kesehatan Cianjur
  • Yayat Suryati Universitas Jenderal Achmad Yani
  • Murtiningsih Murtiningsih Universitas Jenderal Achmad Yani
  • Ida Maryati Universitas Padjadjaran
  • Monna Maharani Hidayat Universitas Jenderal Achmad Yani

DOI:

https://doi.org/10.31539/joting.v7i2.14588

Abstract

This study aims to identify the effect of giving Amaranthus lycopersicum Juice on increasing hemoglobin in pregnant women with anemia. The method used is a quasi-experimental one-group pretest and repeated posttest design. The results showed a significant effect of Amaranthus lycopersicum Juice intervention on increasing hemoglobin levels in pregnant women with anemia, as evidenced by a p-value of 0.000. In addition, the results obtained based on the GLM-RM analysis showed a significant effect of Amaranthus lycopersicum Juice intervention according to time on increasing hemoglobin levels in pregnant women with anemia, as evidenced by a p-value of 0.000. In conclusion, giving Amaranthus lycopersicum Juice has an effect on increasing hemoglobin in pregnant women with anemia.

Keywords: Amaranthus lycopersicum, Anemia, Hemoglobin, Pregnant Women

References

Afnas, N. H., & Arpen, R. S. (2024). Hubungan Anemia pada Ibu Hamil Trimester III dengan Taksiran Berat Badan Janin di Kabupaten Tanah Datar Tahun 2022. JAKIA: Jurnal Kesehatan Ibu dan Anak, 2(1), 40–46. https://doi.org/10.62527/jakia.2.1.17

Anjarwati, A., Zalfa, S. A., Pramana, N. A. P., Ramadhani, F. E., Fredianto, A., & Riansyah, M. (2023). Pemanfaatan Bayam Merah (Amaranthus tricolor L.) sebagai Alternatif Penurunan Stunting di Kelurahan Kademangan Probolinggo. Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat Nusantara, 4(3), 2526–2530. https://doi.org/10.55338/jpkmn.v4i3.1547

Ardiani, Y., & Andriani, D. (2023). Pemberian Jus Buah Naga untuk Meningkatkan Kadar HB pada Ibu Hamil. Altafani: Jurnal Abdimas, 1(1), 6–11. https://journal.umnyarsi.ac.id/index.php/ABDIMAS/article/view/10

Azzlina, N., & Galaupa, R. (2023). Perbandingan Pemberian Ekstrak Ikan Gabus dan Smooty Bayam terhadap Peningkatan Kadar Hemoglobin pada Ibu Hamil di Wilayah UPT Puskesmas Ciomas Tahun 2023. Jurnal Ners, 7(1), 121–126. https://doi.org/10.31004/jn.v7i1.12230

Ekawati, R., Sarwili, I., & Nina, N. (2024). Efektivitas Konsumsi Jus Bayam Merah dan Jus Tomat terhadap Peningkatan Kadar Hemoglobin pada Ibu Hamil Trimester III di Klinik Kita Grogol Depok Tahun 2023. Vitamin: Jurnal Ilmu Kesehatan Umum, 2(2), 200–214. https://doi.org/10.61132/vitamin.v2i2.310

Fadhli, R., Kasdin, K., & Yanti, R. (2024). Efektifitas Pemberian Puding Bayam Merah terhadap Kadar Hemoglobin pada Remaja Putri dengan Anemia di Pondok Pesantren Al Baaqiyatussa’diyah Tembilahan Kabupaten Indragiri Hilir. Al-Asalmiya Nursing: Jurnal Ilmu Keperawatan (Journal of Nursing Sciences), 13(1), 42–50. https://doi.org/10.35328/keperawatan.v13i1.2636

Fatimah, S., Heryani, S., & Mukti, A. S. (2023). Pengaruh Pemberian Sari Kacang Hijau terhadap Peningkatan Kadar Hemoblobin Ibu Hamil Anemia. Jurnal Kesehatan Madani Medika (JKMM), 14(1). https://mail.jurnalmadanimedika.ac.id/JMM/article/view/330

Hafizah, H., & Yuliawati, E. (2023). Faktor yang Mempengaruhi Kadar Hemoglobin Ibu Hamil Trimester III di Puskesmas Kotobaru, Kabupaten Dharmasraya. Jurnal Kesehatan Tambusai, 4(2), 2492–2500. https://doi.org/10.31004/jkt.v4i2.15399

Legi, N. N., Langi, G. K., Ranti, I. N., & Mazaini, I. (2023). Olahan Bayam untuk Meningkatkan Kadar Hemoglobin pada Ibu Hamil. Jurnal GIZIDO, 15(1), 45–51. https://doi.org/10.47718/gizi.v15i1.1910

Margareth, M. R., Natalina, R., Bingan, E. C. S., & Mawaddah, S. (2023). Pengaruh Jus Bayam Merah terhadap Peningkatan Kadar Hemoglobin pada Ibu Hamil Trimester III dengan Anemia di Wilayah Kerja Puskesmas Panarung Kecamatan Pahandut Kota Palangka Raya Tahun 2022. Jurnal Forum Kesehatan: Media Publikasi Kesehatan Ilmiah, 13(2), 69–76. http://e-journal.polkesraya.ac.id/jfk/article/view/165

Mutoharoh, A. V. N., & Indarjo, S. (2024). Faktor Risiko Kejadian Anemia pada Ibu Hamil. Higeia (Journal of Public Health Research and Development), 8(1), 22–30. https://doi.org/10.15294/higeia.v8i1.65548

Octamelia, M., Sabrin, G., Lestary, T. T., Susanti, S., & Wahyudi, D. T. (2023). Counseling and Training Amaranthus Spinosus Leaf and Sauropus Androgynus Leaf Flour Cookies for Breastfeeding Mother. Jurnal Pengabdian Masyarakat Kesehatan, 9(1), 19–23. https://doi.org/10.33023/jpm.v9i1.1347

Purba, E. M., Jelita, F., Simanjuntak, C., & Sinaga, M. (2020). Determinan Prevalensi Kejadian Anemia pada Ibu Hamil di Daerah Rural Wilayah Kerja Puskesmas Sialang Buah Tahun 2020. IMJ (Indonesian Midwifery Journal), 4(1). http://jurnal.umt.ac.id/index.php/imj/article/view/3960

Rahmadheny, S., & Hamid, D. N. (2024). Pengaruh Terapi Kombinas Jus Bayam (Amanranthus) dan Tomat (Solanun-Lycopercum) terhadap Kadar Hemoglobin Ibu Hamil Anemia di Wilayah Kerja Puskesmas Cubadak Tahun 2023. JAKIA: Jurnal Kesehatan Ibu dan Anak, 2(1), 28–39. https://doi.org/10.62527/jakia.1.2.18

Rasyidah, U. M., Dahliana, A., & Santosa, W. N. (2023). The Effect of Giving Spinach Leaf Pudding (Amaranthus Hybridus) Preventing Calcium Deficiency and Iron Deficiency Anemia. Medika Alkhairaat: Jurnal Penelitian Kedokteran dan Kesehatan, 5(2), 45–49. https://doi.org/10.31970/ma.v5i2.126

Riza, N. (2023). Hubungan Pengetahuan dan Sikap Ibu tentang Anemia dengan Kejadian Anemia dalam Kehamilan di Gampong Ceurih. Getsempena Health Science Journal, 2(1), 13–23. https://ejournal.bbg.ac.id/ghsj/article/view/2089

Rosi, F. (2023). Konsumsi Puding Bahirat (Baham Hijau, Merah dan Bit) terhadap Peningkatan Kadar Hemoglobin pada Ibu Hamil. Jurnal Medika Hutama, 4(03), 3465–3471. http://www.jurnalmedikahutama.com/index.php/JMH/article/view/636

Sianipar, A. Y., Putri, R. Y., & Wiratma, D. Y. (2024). Uji Efektivitas Jus Bayam Merah (Amaranthus Tricolor L.) dalam Meningkatkan Kadar Hemoglobin (Hb) Tikus Putih (Rattus norvegicus). Forte Journal, 4(1), 170–175. https://doi.org/10.51771/fj.v4i1.776

Sriningsih, I., Lestari, K. P., Suheri, T., Purnomo, S. E. C., & Dwiningsih, S. U. (2024). Implementasi Hasil Penelitian: Peningkatan Kadar Haemoglobin Menggunakan Jus Sayur Bayam Merah dalam Penanganan Resiko Tinggi pada Kehamilan dengan Anemi di Puskesmas Srondol dan Puskesmas Ngesrep Semarang. Jurnal Lintas Pengabdian Masyarakat, 4(1), 1-7. https://ejournal.poltekkes-smg.ac.id/ojs/index.php/JLPM/article/viewFile/11485/3638

Syari, M., Oktafirnanda, Y., Effendy, Y., & Harahap, N. R. (2023). Efektifitas Buah Bit terhadap Peningkatan Kadar Hemoglobin Ibu Hamil. Journal of Pharmaceutical and Sciences, 6(5), 197–203. https://doi.org/10.36490/journal-jps.com.v6i5-si.338

World Health Organization. (2019). Prevalence of Anaemia in Pregnant Women (Aged 15-49) (%). The Globa Health Observatory. https://www.who.int/data/gho/data/indicators/indicator-details/GHO/prevalence-ofanaemia-in-pregnant-women-(-)

Yulinawati, C., Pratiwi, S., Huzaima, H., Larasati, R., & Roziana, T. R. (2023). Pengaruh Pemberian Sari Kacang Hijau terhadap Peningkatan Kadar Hemoglobin pada Ibu Hamil dengan Anemia di Puskesmas Kuala Kampar. Jurnal Promotif Preventif, 6(3), 512–518. https://journal.unpacti.ac.id/JPP/article/view/874

Downloads

Published

2025-03-10

How to Cite

Amaranthus Lycopersicum Juice terhadap Kadar Hemoglobin Ibu Hamil dengan Anemia. (2025). Journal of Telenursing (JOTING), 7(2), 126-133. https://doi.org/10.31539/joting.v7i2.14588