Amaranthus Lycopersicum Juice terhadap Kadar Hemoglobin Ibu Hamil dengan Anemia

  • Fitria Yulianti Rahayu Universitas Jenderal Achmad Yani
  • Yayat Suryati Universitas Jenderal Achmad Yani
  • Murtiningsih Murtiningsih Universitas Jenderal Achmad Yani
  • Ida Maryanti Universitas Jenderal Achmad Yani
  • Monna Maharani Hidayat Universitas Jenderal Achmad Yani

Abstract

This study aims to identify the effect of giving Amaranthus lycopersicum Juice on increasing hemoglobin in pregnant women with anemia. The method used is a quasi-experimental one-group pretest and repeated posttest design. The results showed a significant effect of Amaranthus lycopersicum Juice intervention on increasing hemoglobin levels in pregnant women with anemia, as evidenced by a p-value of 0.000. In addition, the results obtained based on the GLM-RM analysis showed a significant effect of Amaranthus lycopersicum Juice intervention according to time on increasing hemoglobin levels in pregnant women with anemia, as evidenced by a p-value of 0.000. In conclusion, giving Amaranthus lycopersicum Juice has an effect on increasing hemoglobin in pregnant women with anemia.

Keywords: Amaranthus lycopersicum, Anemia, Hemoglobin, Pregnant Women

References

Afnas, N. H., & Arpen, R. S. (2024). Hubungan Anemia pada Ibu Hamil Trimester III dengan Taksiran Berat Badan Janin di Kabupaten Tanah Datar Tahun 2022. JAKIA: Jurnal Kesehatan Ibu dan Anak, 2(1), 40–46. https://doi.org/10.62527/jakia.2.1.17

Anjarwati, A., Zalfa, S. A., Pramana, N. A. P., Ramadhani, F. E., Fredianto, A., & Riansyah, M. (2023). Pemanfaatan Bayam Merah (Amaranthus tricolor L.) sebagai Alternatif Penurunan Stunting di Kelurahan Kademangan Probolinggo. Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat Nusantara, 4(3), 2526–2530. https://doi.org/10.55338/jpkmn.v4i3.1547

Ardiani, Y., & Andriani, D. (2023). Pemberian Jus Buah Naga untuk Meningkatkan Kadar HB pada Ibu Hamil. Altafani: Jurnal Abdimas, 1(1), 6–11. https://journal.umnyarsi.ac.id/index.php/ABDIMAS/article/view/10

Azzlina, N., & Galaupa, R. (2023). Perbandingan Pemberian Ekstrak Ikan Gabus dan Smooty Bayam terhadap Peningkatan Kadar Hemoglobin pada Ibu Hamil di Wilayah UPT Puskesmas Ciomas Tahun 2023. Jurnal Ners, 7(1), 121–126. https://doi.org/10.31004/jn.v7i1.12230

Ekawati, R., Sarwili, I., & Nina, N. (2024). Efektivitas Konsumsi Jus Bayam Merah dan Jus Tomat terhadap Peningkatan Kadar Hemoglobin pada Ibu Hamil Trimester III di Klinik Kita Grogol Depok Tahun 2023. Vitamin: Jurnal Ilmu Kesehatan Umum, 2(2), 200–214. https://doi.org/10.61132/vitamin.v2i2.310

Fadhli, R., Kasdin, K., & Yanti, R. (2024). Efektifitas Pemberian Puding Bayam Merah terhadap Kadar Hemoglobin pada Remaja Putri dengan Anemia di Pondok Pesantren Al Baaqiyatussa’diyah Tembilahan Kabupaten Indragiri Hilir. Al-Asalmiya Nursing: Jurnal Ilmu Keperawatan (Journal of Nursing Sciences), 13(1), 42–50. https://doi.org/10.35328/keperawatan.v13i1.2636

Fatimah, S., Heryani, S., & Mukti, A. S. (2023). Pengaruh Pemberian Sari Kacang Hijau terhadap Peningkatan Kadar Hemoblobin Ibu Hamil Anemia. Jurnal Kesehatan Madani Medika (JKMM), 14(1). https://mail.jurnalmadanimedika.ac.id/JMM/article/view/330

Hafizah, H., & Yuliawati, E. (2023). Faktor yang Mempengaruhi Kadar Hemoglobin Ibu Hamil Trimester III di Puskesmas Kotobaru, Kabupaten Dharmasraya. Jurnal Kesehatan Tambusai, 4(2), 2492–2500. https://doi.org/10.31004/jkt.v4i2.15399

Legi, N. N., Langi, G. K., Ranti, I. N., & Mazaini, I. (2023). Olahan Bayam untuk Meningkatkan Kadar Hemoglobin pada Ibu Hamil. Jurnal GIZIDO, 15(1), 45–51. https://doi.org/10.47718/gizi.v15i1.1910

Margareth, M. R., Natalina, R., Bingan, E. C. S., & Mawaddah, S. (2023). Pengaruh Jus Bayam Merah terhadap Peningkatan Kadar Hemoglobin pada Ibu Hamil Trimester III dengan Anemia di Wilayah Kerja Puskesmas Panarung Kecamatan Pahandut Kota Palangka Raya Tahun 2022. Jurnal Forum Kesehatan: Media Publikasi Kesehatan Ilmiah, 13(2), 69–76. http://e-journal.polkesraya.ac.id/jfk/article/view/165

Mutoharoh, A. V. N., & Indarjo, S. (2024). Faktor Risiko Kejadian Anemia pada Ibu Hamil. Higeia (Journal of Public Health Research and Development), 8(1), 22–30. https://doi.org/10.15294/higeia.v8i1.65548

Octamelia, M., Sabrin, G., Lestary, T. T., Susanti, S., & Wahyudi, D. T. (2023). Counseling and Training Amaranthus Spinosus Leaf and Sauropus Androgynus Leaf Flour Cookies for Breastfeeding Mother. Jurnal Pengabdian Masyarakat Kesehatan, 9(1), 19–23. https://doi.org/10.33023/jpm.v9i1.1347

Purba, E. M., Jelita, F., Simanjuntak, C., & Sinaga, M. (2020). Determinan Prevalensi Kejadian Anemia pada Ibu Hamil di Daerah Rural Wilayah Kerja Puskesmas Sialang Buah Tahun 2020. IMJ (Indonesian Midwifery Journal), 4(1). http://jurnal.umt.ac.id/index.php/imj/article/view/3960

Rahmadheny, S., & Hamid, D. N. (2024). Pengaruh Terapi Kombinas Jus Bayam (Amanranthus) dan Tomat (Solanun-Lycopercum) terhadap Kadar Hemoglobin Ibu Hamil Anemia di Wilayah Kerja Puskesmas Cubadak Tahun 2023. JAKIA: Jurnal Kesehatan Ibu dan Anak, 2(1), 28–39. https://doi.org/10.62527/jakia.1.2.18

Rasyidah, U. M., Dahliana, A., & Santosa, W. N. (2023). The Effect of Giving Spinach Leaf Pudding (Amaranthus Hybridus) Preventing Calcium Deficiency and Iron Deficiency Anemia. Medika Alkhairaat: Jurnal Penelitian Kedokteran dan Kesehatan, 5(2), 45–49. https://doi.org/10.31970/ma.v5i2.126

Riza, N. (2023). Hubungan Pengetahuan dan Sikap Ibu tentang Anemia dengan Kejadian Anemia dalam Kehamilan di Gampong Ceurih. Getsempena Health Science Journal, 2(1), 13–23. https://ejournal.bbg.ac.id/ghsj/article/view/2089

Rosi, F. (2023). Konsumsi Puding Bahirat (Baham Hijau, Merah dan Bit) terhadap Peningkatan Kadar Hemoglobin pada Ibu Hamil. Jurnal Medika Hutama, 4(03), 3465–3471. http://www.jurnalmedikahutama.com/index.php/JMH/article/view/636

Sianipar, A. Y., Putri, R. Y., & Wiratma, D. Y. (2024). Uji Efektivitas Jus Bayam Merah (Amaranthus Tricolor L.) dalam Meningkatkan Kadar Hemoglobin (Hb) Tikus Putih (Rattus norvegicus). Forte Journal, 4(1), 170–175. https://doi.org/10.51771/fj.v4i1.776

Sriningsih, I., Lestari, K. P., Suheri, T., Purnomo, S. E. C., & Dwiningsih, S. U. (2024). Implementasi Hasil Penelitian: Peningkatan Kadar Haemoglobin Menggunakan Jus Sayur Bayam Merah dalam Penanganan Resiko Tinggi pada Kehamilan dengan Anemi di Puskesmas Srondol dan Puskesmas Ngesrep Semarang. Jurnal Lintas Pengabdian Masyarakat, 4(1), 1-7. https://ejournal.poltekkes-smg.ac.id/ojs/index.php/JLPM/article/viewFile/11485/3638

Syari, M., Oktafirnanda, Y., Effendy, Y., & Harahap, N. R. (2023). Efektifitas Buah Bit terhadap Peningkatan Kadar Hemoglobin Ibu Hamil. Journal of Pharmaceutical and Sciences, 6(5), 197–203. https://doi.org/10.36490/journal-jps.com.v6i5-si.338

World Health Organization. (2019). Prevalence of Anaemia in Pregnant Women (Aged 15-49) (%). The Globa Health Observatory. https://www.who.int/data/gho/data/indicators/indicator-details/GHO/prevalence-ofanaemia-in-pregnant-women-(-)

Yulinawati, C., Pratiwi, S., Huzaima, H., Larasati, R., & Roziana, T. R. (2023). Pengaruh Pemberian Sari Kacang Hijau terhadap Peningkatan Kadar Hemoglobin pada Ibu Hamil dengan Anemia di Puskesmas Kuala Kampar. Jurnal Promotif Preventif, 6(3), 512–518. https://journal.unpacti.ac.id/JPP/article/view/874
Published
2025-03-10
Abstract viewed = 0 times
PDF downloaded = 0 times