Pemberian Abon Belut (Monopterus albus) terhadap Asupan Protein, Fe dan Kadar Hemoglobin Penderita TB Paru
Abstract
This study aims to determine the effect of giving shredded eel on the intake of protein, Fe and hemoglobin levels of patients with pulmonary tuberculosis. The method used is a quasi-experimental design with one group pre and post-test design. The research sample was taken using a total sampling technique. The results showed that the average intake of protein, Fe and Hb levels after administration of shredded eel obtained a p-value of 0.000 and the significance value of each intake level was 0.000, 0.000, 0.001. In conclusion, there is a significant effect between the provision of shredded eel on the intake of protein, Fe and hemoglobin levels in patients with pulmonary TB.
Keywords: Shredded Eel, Fe, Hemoglobin, Protein
References
Dhanny, D. R., & Sefriantina, S. (2022). Hubungan Asupan Energi, Asupan Protein dan Status Gizi terhadap Kejadian Tuberkulosis pada Anak. Muhammadiyah Journal of Nutrition and Food Science (MJNF), 2(2), 58–68. https://doi.org/10.24853/mjnf.2.2.58-68
J. H., H., Padila, P., Andri, J., Andrianto, M. B., & Sartika, A. (2021). Respiratory Frequency of Children with Asthma Using Superbubbles Blood Intervention. JOSING: Journal of Nursing and Health, 2(1), 28–32. https://doi.org/10.31539/josing.v2i1.3052
Kalma, K., Rafika, R., & Bahctiar, A. R. (2019). Trombosit dan Kadar Hemoglobin pada Pasien Tuberkulosis Konsumsi Obat Anti Tuberkulosis (OAT). Jurnal Media Analis Kesehatan, 10(2), 143–151. https://journal.poltekkes-mks.ac.id/ojs2/index.php/mediaanalis/article/download/1302/754
Kementerian Kesehatan RI. (2020). Profil Kesehatan Indonesia Tahun 2019. https://pusdatin.kemkes.go.id/resources/download/pusdatin/profil-kesehatan-indonesia/Profil-Kesehatan-indonesia-2019.pdf
Maulidiyanti, E. T. S. (2020). Status Kadar Hemoglobin dan Jenis Leukosit pada Pasien TB Paru di Surabaya. The Journal of Muhammadiyah Medical Laboratory Technologist, 3(1), 53–60. http://dx.doi.org/10.30651/jmlt.v3i1.4013
Novita, E., Ismah, Z., & Pariyana, P. (2018). Pengaruh Pemberian Tablet Fe terhadap Peningkatan Kadar Hemoglobin Pasien TB di Kecamatan Seberang Ulu I Kota Palembang. Sriwijaya Journal of Medicine, 1(2), 95–100. https://sjm-fk.ejournal.unsri.ac.id/index.php/UnsriMedJ/article/download/12/15
Oppusunggu, R. (2020). Pengaruh Pemberian Abon Belut terhadap Kadar Albumin dan IMT Penderita TB Paru di Wilayah Kerja Puskesmas Petumbukan Kab Deli Serdang. Jurnal Ilmiah PANNMED (Pharmacist, Analyst, Nurse, Nutrition, Midwivery, Environment, Dentist), 15(2), 221–226. https://doi.org/10.36911/pannmed.v15i2.716
Oppusunggu, R., & Girsang, J. L. (2021). Pengaruh Pemberian Abon Belut (Monopterus albus) dan Edukasi Gizi terhadap Kadar Hemoglobin Darah Penderita TB Paru. NUTRIENT: Jurnal Gizi, 1(1), 25–32. http://ojs.poltekkes-medan.ac.id/nutrient/article/view/989
Padila, P., Febriawati, H., Andri, J., & Dori, R. A. (2019). Perawatan Infeksi Saluran Pernafasan Akut (ISPA) pada Balita. Jurnal Kesmas Asclepius, 1(1), 25–34. https://doi.org/10.31539/jka.v1i1.526
Padila, P., J, H., Yanti, L., Setiawati, S., & Andri, J. (2020). Meniup Super Bubbles dan Baling-Baling Bamboo pada Anak Penderita Pneumonia. Jurnal Keperawatan Silampari, 4(1), 112–119. https://doi.org/10.31539/jks.v4i1.1545
Permana, A. (2020). Gambaran Kadar Hemoglobin(Hb) dan Leukosit pada Penderita Tb Paru dengan Lamanya Terapi OAT (Obat Anti Tuberculosis) di Rumah Sakit Islam Jakarta Cempaka. Anakes : Jurnal Ilmiah Analis Kesehatan, 6(2), 136–143. https://doi.org/10.37012/anakes.v6i2.364
Resta, H. A., Sandra, R., & Irman, V. (2021). Hubungan Status Sosial Ekonomi dan Status Gizi terhadap Tingginya Angka Kejadian TB Paru di Wilayah Kerja Puskesmas Andalas Padang. Prosiding Seminar Nasional Stikes Syedza Saintika, 1(1), 55–60. http://www.jurnal.syedzasaintika.ac.id/index.php/PSNSYS/article/view/908
Salsabillah, B., & Syafiuddin, T. (2021). Prevalensi Penyakit TB Paru dan Kondisi Sosial Masyarakat di Kecamatan Pematang Bandar Kabupaten Simalungun Tahun 2019. Jurnal Kedokteran STM (Sains dan Teknologi Medik), 4(2), 141–147. https://www.jurnal.fk.uisu.ac.id/index.php/stm/article/view/144
Sikumbang, R. H., Eyanoer, P. C., & Siregar, N. P. (2022). Faktor-Faktor yang Berhubungan dengan Kejadian TB Paru pada Usia Produktif di Wilayah Kerja Puskesmas Tegal Sari Kecamatan Medan Denai Tahun 2018. Jurnal Kedokteran dan Kesehatan-Fakultas Kedokteran Universitas Islam Sumatera Utara, 21(1), 32–43. https://www.jurnal.fk.uisu.ac.id/index.php/ibnusina/article/view/196
Simanjuntak, M. N., Simaremare, A. P., & Girsang, R. (2021). Korelasi antara Lama Menjalani Pengobatan Tuberkulosis Paru dengan Skor Depresi pada Pasien Tuberkulosis Paru yang Menjalani Pengobatan di Poliklinik Paru RSUD Dr. Pirngadi Medan. Nommensen Journal of Medicine, 6(2), 62–64. https://doi.org/10.36655/njm.v6i2.262
Utami, E., Udijono, A., Wuryanto, M. A., & Kusariana, N. (2022). Faktor Risiko Kejadian Tuberkulosis Paru BTA Positif di Wilayah Puskesmas Sungai Durian Kabupaten Kubu Raya Tahun 2021. Jurnal Kesehatan Masyarakat (Undip), 10(3), 330–334. https://doi.org/10.14710/jkm.v10i3.32770
World Health Organization. (2020). Global Tuberculosis Report 2020. https://www.who.int/publications/i/item/9789240013131