Faktor-Faktor yang Memengaruhi Kejadian Stunting pada Balita Usia 25-59 Bulan

  • Sri Lestari Ramadhani Nasution Universitas Prima Indonesia
  • Ervineco Limestan Universitas Prima Indonesia
  • Saud Parulian Harianja Universitas Prima Indonesia
  • Ermi Girsang Universitas Prima Indonesia

Abstract

This study aims to determine the risk factors for stunting in toddlers aged 24-59 months in the working area of Royal Prima Marelan Hospital. The method used is observational with a cross-sectional design. The results showed a relationship between exclusive breastfeeding, complementary breastfeeding, father's height, income and nutritional status with the incidence of stunting in children aged 24-59 months. The level of energy intake, protein intake, and maternal height did not significantly correlate with the incidence of stunting. In conclusion, the father's height factor has the most dominant relationship with the incidence of stunting. 

Keywords: Toddlers, Risk Factors, Stunting, Parents' Height

References

Anggraeni, E. M., Herawati, D. M. D., Rusmil, V. K., & Hafsah, T. (2020). Perbedaan Status Gizi Bayi Usia 6-9 Bulan yang diberi MPASI Buatan Pabrik dan Rumah. Jurnal Gizi Klinik Indonesia, 16(3), 106-113. https://doi.org/10.22146/ijcn.43358

Aritonang, E. A., Margawati, A., & Dieny, F. F. (2020). Analisis Pengeluaran Pangan, Ketahanan Pangan dan Asupan Zat Gizi Anak Bawah Dua Tahun (Baduta) sebagai Faktor Risiko Stunting. Journal of Nutrition College, 9(1), 71–80. https://doi.org/10.14710/jnc.v9i1.26584

Bella, F. D., Fajar, N. A., & Misnaniarti, M. (2019). Hubungan Pola Asuh dengan Kejadian Stunting Balita dari Keluarga Miskin di Kota Palembang. Jurnal Gizi Indonesia, 8(1), 31-39. https://doi.org/10.14710/jgi.8.1.31-39

Inas, M. R., Widajanti, L., & Nugraheni, S. A. (2022). Hubungan Asupan Energi, Zinc, Protein pada Ibu Hamil dengan Kejadian Stunting pada Balita 7-24 Bulan di Indonesia: Literature Review. Media Kesehatan Masyarakat Indonesia, 21(5), 354–357. https://doi.org/10.14710/mkmi.21.5.354-357

Kementerian Kesehatan Republik Indonesia. (2021). Penurunan Prevalensi Stunting tahun 2021 sebagai Modal Menuju Generasi Emas Indonesia 2045. https://kemkes.go.id/article/view/21122800001/penurunan-prevalensi-stunting-tahun-2021-sebagai-modal-menuju-generasi-emas-indonesia-2045.html

Latifah, A. M., Purwanti, L. E., & Sukamto, F. I. (2020). Hubungan Pemberian ASI Eksklusif dengan Kejadian Stunting pada Balita 1-5 Tahun. Health Sciences Journal, 4(1), 131-142. https://doi.org/10.24269/hsj.v4i1.409

Nugraheni, D., Nuryanto, N., Wijayanti, H. S., Panunggal, B., & Syauqy, A. (2020). ASI Eksklusif dan Asupan Energi Berhubungan dengan Kejadian Stunting pada Usia 6 – 24 Bulan di Jawa Tengah. Journal of Nutrition College, 9(2), 106–113. https://doi.org/10.14710/jnc.v9i2.27126

Nuradhiani, A. (2020). Pemberian ASI Eksklusif dan Makanan Pendamping ASI (MP-ASI) pada Kejadian Stunting di Negara Berkembang. Jurnal Gizi Kerja dan Produktivitas, 1(1), 23–28. http://dx.doi.org/10.52742/jgkp.v1i1.9447

Permanasari, Y., Saptarini, I., Amaliah, N., Aditianti, A., Safitri, A., Nurhidayati, N., Sari, Y. D., Arfines, P. P., Irawan, I. R., Puspitasari, D. S., Syahrul, F., Setyawati, B., Rachmawati, R., Julianti, E. D., Rachmalina, R., Susilowati, A., Sihombing, N., & Kumlasari, S. D. (2021). Faktor Determinan Balita Stunting pada Desa Lokus dan Non Lokus di 13 Kabupaten Lokus Stunting di Indonesia Tahun 2019. The Journal of Nutrition and Food Research, 44(2), 79–92. https://doi.org/10.22435/pgm.v44i2.5665

Putri, A. R. (2020). Aspek Pola Asuh, Pola Makan, dan Pendapatan Keluarga pada Kejadian Stunting. Healthy Tadulako Journal (Jurnal Kesehatan Tadulako), 6(1), 7-12. https://doi.org/10.22487/htj.v6i1.96

Resti, E., Wandini, R., & Rilyani. (2021). Pemberian Makanan Pendamping ASI (MP-ASI) Berhubungan dengan Kejadian Stunting pada Balita. Jurnal Kebidanan Malahayati, 7(2), 274–278. http://dx.doi.org/10.33024/jkm.v7i2.4138

Rohmah, M., & Natalie, R. S. (2020). Kejadian Stunting di Tinjau dari Pola Makan dan Tinggi Badan Orang Tua Anak Usia 12-36 Bulan di Puskesmas Kinoivaro Kabupaten Sigi Provinsi Sulawesi Tengah. Journal for Quality in Women’s Health, 3(2), 207–215. https://doi.org/10.30994/jqwh.v3i2.74

Sari, H. P., Natalia, I., Sulistyaning, A. R., & Farida, F. (2022). Hubungan Keragaman Asupan Protein Hewani, Pola Asuh Makan, dan Higiene Sanitasi Rumah dengan Kejadian Stunting. Journal of Nutrition College, 11(1), 18–25. https://doi.org/10.14710/jnc.v11i1.31960

Sumarni, S., Oktavianisya, N., & Suprayitno, E. (2020). Pemberian ASI Eksklusif Berhubungan dengan Kejadian Stunting pada Balita di Pulau Mandangin Kabupaten Sampang. Jurnal Riset Hesti Medan Akper Kesdam I/BB Medan, 5(1), 39–43. https://doi.org/10.34008/jurhesti.v5i1.174

Suyanti, S., & Anggraeni, K. (2020). Efektivitas Daun Katuk terhadap Kecukupan Air Susu Ibu (ASI) pada Ibu Menyusui di Bidan Praktek Mandiri (BPM) Bd. Hj. Iin Solihah, S.St., Kabupaten Majalengka. Journal of Midwifery Care, 1(1), 1–10. https://doi.org/10.34305/jmc.v1i1.190

Utami, R. D. P. (2020). Feeding Patterns, Exclusive Breastfeeding, Protein and Energy Intake as the Causes of Stunting in Grogol Village Ponorogo. Jurnal Keperawatan Malang, 5(2), 96–102. https://doi.org/10.36916/jkm.v5i2.114

World Health Organization. (2021). The UNICEF/WHO/WB Joint Child Malnutrition Estimates (JME) Group Released New Data for 2021. https://www.who.int/news/item/06-05-2021-the-unicef-who-wb-joint-child-malnutrition-estimates-group-released-new-data-for-2021

Wulandari, R. C., & Muniroh, L. (2020). Hubungan Tingkat Kecukupan Gizi, Tingkat Pengetahuan Ibu, dan Tinggi Badan Orangtua dengan Stunting di Wilayah Kerja Puskesmas Tambak Wedi Surabaya. Amerta Nutrition, 4(2), 95-102. https://doi.org/10.20473/amnt.v4i2.2020.95-102

Zubaidi, H. A. K. (2021). Tinggi Badan dan Perilaku Merokok Orangtua Berpotensi Terjadinya Stunting pada Balita. Jurnal Penelitian Perawat Profesional, 3(2), 279–286. https://doi.org/10.37287/jppp.v3i2.414
Published
2022-12-31
Abstract viewed = 92 times
pdf downloaded = 107 times