Faktor-Faktor yang Mempengaruhi Kebiasaan Jajan Siswa-Siswi terhadap Kejadian Diare Akut
Abstract
This study aims to analyze the factors influencing students' snacking habits on the incidence of acute diarrhea. The method used is a cross-sectional survey with an explanatory research approach. The results showed that there was an effect of attitude (p = 0.024), trust (p = 0.007), availability of snacks (p = 0.012), peers (p = 0.013), the role of the family on acute diarrhea (p = 0.021), but there was no effect the amount of pocket money (p = 0.466) and the role of the mass media in acute diarrhea (p = 0.0869). In conclusion, attitudes, beliefs, availability of snacks, peers and the role of the family affect acute diarrhea, while the amount of pocket money and the role of the mass media do not affect acute diarrhea.
Keywords: School Age Children, Acute Diarrhea, Snacking Habits
References
Anggraeni, A. P. W., Widyastuti, N., Purwanti, R., & Fitranti, D. Y. (2020). Perbedaan Konsumsi Makanan Jajanan Kemasan Mengandung Monosodium Glutamat dan Status Gizi Pada Remaja Urban dan Sub Urban di Kabupaten Semarang. Darussalam nutrition Journal, 4(2), 64–73. http://dx.doi.org/10.21111/dnj.v4i2.3980
Ani, S., & Masnina, R. (2022). Hubungan Ketersediaan Buah dan Sayur dengan Konsumsi Buah dan Sayur pada Mahasiswa Kesehatan di Universitas Muhammadiyah Kalimantan Timur. Borneo Student Research, 3(2), 1711-1718. https://journals.umkt.ac.id/index.php/bsr/article/view/2358/1216
Anjani, D., Noviati, P. R., & Rohimat, M. (2021). Hubungan Pemilihan Jajanan Sehat dalam Mengembangkan Perilaku Hidup Sehat pada Siswa Kelas IV di Sekolah Dasar. Jurnal Pedagogik Pendidikan Dasar, 8(2), 87–94. https://doi.org/10.17509/jppd.v8i2.40497
Arti, N. A., & Suprianto, S. (2020). Korelasi Faktor Pemicu Kebiasaan Jajan Anak SD Al Khairiyah di Kecamatan Sunggal Kabupaten Deli Serdang. Jurnal Indah Sains dan Klinis, 1(1), 6–11. https://doi.org/10.52622/jisk.v1i1.2
Badan Pengawas Obat dan Makanan Republik Indonesia. (2022). Pangan Jajanan Anak Sekolah (PJAS). https://www.pom.go.id/new/
Fitri, Y., Al Rahmad, A. H., Suryana, S., & Nurbaiti, N. (2020). Pengaruh Penyuluhan Gizi tentang Jajanan Tradisional terhadap Peningkatan Pengetahuan dan Perilaku Jajan Anak Sekolah. Jurnal AcTion: Aceh Nutrition Journal, 5(1), 13-18. https://doi.org/10.30867/action.v5i1.186
Hagmann, D., & Siegrist, M. (2020). Nutri-Score, Multiple Traffic Light and Incomplete Nutrition Labelling on Food Packages: Effects on Consumers’ Accuracy in Identifying Healthier Snack Options. Food Quality and Preference, 83. https://doi.org/10.1016/j.foodqual.2020.103894
Ibrahim, I., & Sartika, R. A. D. (2021). Faktor-Faktor yang Berhubungan dengan Kejadian Diare pada Siswa Sekolah Dasar di Kabupaten Lebak, Provinsi Banten, Indonesia. Indonesian Journal of Public Health Nutrition, 2(1), 34–43. https://doi.org/10.7454/ijphn.v2i1.5338
Julinar, J., & Lubis, S. Y. (2021). Hubungan Kebiasaan Jajan dengan Status Gizi Siswa SD Negeri 55 Kota Banda Aceh. Jurnal Sains Riset Universitas Jabal Ghafur, 11(2), 303–314. https://doi.org/10.47647/jsr.v10i12
Lestari, A. (2021). Hubungan Perilaku Mengkonsumsi Makanan Jajanan Kantin Sekolah dengan Status Gizi Siswa SD Inpres Moutong Tengah. Promotif : Jurnal Kesehatan Masyarakat, 11(1), 87–94. https://doi.org/10.56338/pjkm.v11i1.1657
Liu, J., Lee, Y., Micha, R., Li, Y., & Mozaffarian, D. (2021). Trends in Junk Food Consumption among US Children and Adults, 2001-2018. The American Journal of Clinical Nutrition, 114(3), 1039–1048. https://doi.org/10.1093/ajcn/nqab129
Nurkarsa, A. H. A., Jannah, R., Yusup, A., & Pahira, S. H. (2021). Faktor-Faktor yang Mempengaruhi Keputusan Jajan Sembarangan pada Anak di Sekolah Dasar Negeri Tengket 1 Kabupaten Bangkalan. Jurnal Forum Kesehatan: Media Publikasi Kesehatan Ilmiah, 11(2), 57-62. https://e-journal.poltekkes-palangkaraya.ac.id/jfk/article/download/228/99
Pires, S. M., Desta, B. N., Mughini-Gras, L., Mmbaga, B. T., Fayemi, O. E., Salvador, E. M., Gobena, T., Majowicz, S. E., Hald, T., Hoejskov, P. S., Minato, Y., & Devleesschauwer, B. (2021). Burden of Foodborne Diseases: Think Global, Act Local. Current Opinion in Food Science, 39, 152–159. https://doi.org/10.1016/j.cofs.2021.01.006
Qomariah, S., Herlina, S., Sartika, W., & Juwita, S. (2022). Pengaruh Frekuensi Makan terhadap Kejadian Gizi Lebih pada Remaja di Era Pandemi COVID-19 di Pekanbaru. Journal Center of Research Publication in Midwifery and Nursing, 6(1), 25–29. https://doi.org/10.36474/caring.v6i1.211
Sary, A. N., Harmawati, & Azmir, B. (2020). Hubungan Tingkat Pengetahuan dan Sikap Keamanan Pangan Dengan Tindakan Hygiene Penjaja Makanan Jajanan Anak Sekolah Dasar. Jurnal Endurance : Kajian Ilmiah Problema Kesehatan, 5(3), 550–556. http://ejournal.lldikti10.id/index.php/endurance/article/view/4786/0
Sihombing, D. R. (2022). Penyuluhan Edukasi Jajanan Sehat Anak Usia Sekolah di Desa Bandar Pasir Mandoge Kabupaten Asahan, Sumatera Utara. Prosiding PKM-CSR, 5, 1–7. https://doi.org/10.37695/pkmcsr.v5i0.1697
Sumarni, N., Rosidin, U., & Sumarna, U. (2020). Penyuluhan Kesehatan tentang Jajanan Sehat di Sekolah Dasar Negeri Jati III Tarogong Kaler Garut. Kumawula: Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 3(2), 289-297. https://doi.org/10.24198/kumawula.v3i2.28026
Suparta, S., & Istiqamah, I. (2021). Pembentukan Kepribadian Akhlakul Karimah Anak di Lingkungan Keluarga Nikah Dini di Kecamatan Lubuk Besar Kabupaten Bangka Tengah. Edugama: Jurnal Kependidikan dan Sosial Keagamaan, 7(1), 76–99. https://doi.org/10.32923/edugama.v7i1.1943
Susilowati, R. P., Hartono, B., Stephen, B. R. (2022). Literature Review: Influence of Street Food Consumption Habits and Street Food Hygiene on Diarrhea Incidents among Primary Students. Jurnal MedScientiae, 1(1), 28–39. https://doi.org/10.36452/jmedscientiae.vi.2447
Widianingtyas, S. I., & Dinda, Y. (2022). Pengaruh Teman Sebaya dengan Perilaku Jajan pada Anak Usia Sekolah. Adi Husada Nursing Journal, 8(1), 22-28. https://doi.org/10.37036/ahnj.v8i1.211