Potensi Brownies Ubi Jalar Ungu terhadap Status Gizi Kurang pada Balita Tahun 2022

  • Nafi'atul Latifah Puskesmas Pongok Kabupaten Blitar
  • Rr. Sri Endang Pujiastuti Politeknik Kesehatan Kementerian Kesehatan Semarang
  • Sudirman Sudirman Politeknik Kesehatan Kementerian Kesehatan Semarang

Abstract

This study aims to determine the effect of purple sweet potato brownies on improving nutritional status in malnourished toddlers in the working area of ​​Ponggok Health Center, Ponggok District, Blitar Regency. The research method used is proper experimental using a pre-test and post-test control group design. The study results showed that the average increase in nutritional status in the intervention group improved the nutritional status of toddlers in body weight (p-value = 0.000). The average increase in nutritional status improved the nutritional status of toddlers with height (p-value = 0.000). The average increase in nutritional status improved the nutritional status of LILA toddlers (p-value = 0.000). The conclusion is that giving purple sweet potato brownies can improve the nutritional status of toddlers. From the study results, giving purple sweet potato brownies tends to improve the nutritional status of toddlers more than just using green bean porridge.

 

Keywords: Undernourished Toddlers, Purple Sweet Potato Brownies, Nutritional Status

References

Amalia, J. O., & Putri, T. A. (2022). Edukasi Gizi Seimbang pada Anak-Anak di Desa Bawuran, Kecamatan Pleret, Kabupaten Bantul. Jurnal Pasopati: Pengabdian Masyarakat dan Inovasi Pengembangan Teknologi, 4(1). https://doi.org/10.14710/jekk.v%vi%i.13358

Anugrah, R. M., & Suryani, E. (2020). Kandungan Gizi Donat dengan Penambahan Ubi Ungu (Ipomoea Batatas L.) Sebagai Makanan Jajanan Berbasis Pangan Lokal Bagi Anak Sekolah. Jurnal Gizi, 9(1), 150-158. https://doi.org/10.26714/jg.9.1.2020.150-158

Arda, D., Lalla, N. N. L. N., & Suprapto, S. (2023). Analysis of the Effect of Malnutrition Status on Toddlers. Jurnal Ilmiah Kesehatan Sandi Husada, 12(1). https://doi.org/10.35816/jiskh.v12i1.910

Blitar, D. K. K. (2020). Masalah Gizi Balita. Profil Kesehatan Kabupaten Blitar. https://dinkes.blitarkab.go.id

Catherine, R. N., & Prabowo, D. (2021). Menkes: Masalah Gizi Balita di Indonesia Masih Cukup Tinggi. Nasional.Kompas.Com. https://nasional.kompas.com/read/2021/08/25/11240041/menkes-masalah-gizi-balita-di-indonesia-masih-cukup-tinggi

Hugo, M., & Hapsari, K. (2023). Hubungan Pendidikan, Pengetahuan, Pendapatan Keluarga dan Pemanfaatan Fasilitas Kesehatan terhadap Kejadian Stunting pada Balita di Kabupaten Kapuas Tahun 2021. Jurnal Forum Kesehatan : Media Publikasi Kesehatan Ilmiah, 13(1), 31-38. https://doi.org/10.52263/jfk.v13i1.158

Kemenkes. (2020). Infodatin 2020. https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&opi=89978449&url=https://www.kemkes.go.id/app_asset/file_content_download/Profil-Kesehatan-Indonesia-2020.pdf&ved=2ahUKEwi96o_G_6eIAxVgyzgGHVgnD1oQFnoECBYQAQ&usg=AOvVaw1Nmob-HKI5bOYzSr_JN5Rh

Masri, E., Sari, W. K., & Yensasnidar, Y. (2021). Efektifitas Pemberian Makanan Tambahan dan Konseling Gizi dalam Perbaikan Status Gizi Balita. Jurnal Kesehatan Perintis (Perintis’s Health Journal), 7(2), 28-35. https://doi.org/10.33653/jkp.v7i2.516

Putri, A. S. R., & Mahmudiono, T. (2020). Efektivitas Pemberian Makanan Tambahan (PMT) Pemulihan pada Status Gizi Balita di Wilayah Kerja Puskesmas Simomulyo, Surabaya. Amerta Nutrition, 4(1), 58-64. https://doi.org/10.20473/amnt.v4i1.2020.58-64

Rahmawati, N. F., Fajar, N. A., & Idris, H. (2020). Faktor Sosial, Ekonomi, dan Pemanfaatan Posyandu dengan Kejadian Stunting Balita Keluarga Miskin Penerima PKH di Palembang. Jurnal Gizi Klinik Indonesia, 17(1). https://doi.org/10.22146/ijcn.49696

Riskesdas. (2022). Laporan Nasional RISKESDAS 2022. In Kemenkes RI. Badan Penelitian dan Pengembangan Kesehatan


Rohmawati, N., Anggraini, M., & Antika, R. B. (2020). Analisis Protein, Kalsium dan Daya Terima Biskuit Ubi Jalar Ungu (Ipomoea batatas L.) dengan Penambahan Daun Kelor (Moringa oleifera). Jurn al Nutrisia, 21(2). https://doi.org/10.29238/jnutri.v21i2.129

Sari, M. M., Hartiningsih, S. S., & Sastramihardja, H. S. (2022). Pengaruh Kombinasi Biskuit Ikan Gabus dan Ubi Jalar Ungu terhadap Berat Badan Anak Usia 12 - 36 Bulan di Puskesmas Wilayah Kerja Purwadadi. Jurnal Obstretika Scienta, 10(1). https://doi.org/10.55171/obs.v10i1.721

Sonia, S., Fitri, I., & Herlina, S. (2023). Kue Bangkit Khas Melayu Riau dari Ubi Jalar Ungu (Ipomoea Batatas L) Sebagai Makanan Fungsional Balita Gizi Kurang. Journal Center of Research Publication in Midwifery and Nursing, 7(2). https://doi.org/10.36474/caring.v7i2.296

Wahyudi, W., Kuswati, A., & Sumedi, T. (2022). Hubungan Pendapatan Keluarga, Jumlah Anggota Keluarga, terhadap Stanting pada Balita Umur 24-59 Bulan. Journal of Bionursing, 4(1). https://doi.org/10.20884/1.bion.2022.4.1.122

Wati, J., & Hasby, H. (2021). Analisis Aktivitas Antosianin dari Buah Senggani (Melastoma candidum L.), Kulit Kopi (Coffea arabica L.), dan Ubi Jalar Ungu (Ipomea batatas L.) Sebagai Indikator Asam Basa. KATALIS: Jurnal Penelitian Kimia dan Pendidikan Kimia, 3(2). https://doi.org/10.33059/katalis.v3i2.3107
Published
2024-08-31
Abstract viewed = 3 times
PDF downloaded = 2 times