Hubungan Aktivitas Fisik dan Pola Makan dengan Indeks Massa Tubuh Mahasiswa Keperawatan
Abstract
This study aims to determine the relationship between physical activity and eating patterns on the body mass index of nursing students. The method used is the analytical observation method with a cross-sectional approach. The results showed that physical activity had a p-value> 0.05 and diet had a p-value> 0.05. In conclusion, there is no significant relationship between physical activity and body mass index, and there is no relationship between diet and body mass index.
Keywords: Physical Activity, BMI, Nursing Students, Diet
References
Arieska, P. K., & Herdiani, N. (2020). Hubungan Pengetahuan dan Pola Konsumsi dengan Status Gizi pada Mahasiswa Kesehatan. Medical Technology and Public Health Journal (MTPH Journal), 4(2), 203–211. https://doi.org/https://doi.org/10.33086/mtphj.v4i2.1199
Avrialdo, M., & Elon, Y. (2023). Hubungan Aktivitas Fisik Mahasiswa Overweight dan Obesitas Menurut Indeks Massa Tubuh. Nutrix Journal, 7(1), 50–58. https://ejournal.unklab.ac.id/index.php/nutrix/article/view/932/776
Centers for Disease Control and Prevention. (2022a). Healthy Weight, Nutrition, and Physical Activity. https://www.cdc.gov/healthyweight/index.html
Centers for Disease Control and Prevention. (2022b). Physical Activity. https://www.cdc.gov/physicalactivity/index.html
Charina, M. S., Sagita, S., Marthen, S., Koamesah, J., & Rara Woda, R. (2022). Hubungan Pengetahuan Gizi dan Pola Konsumsi dengan Status Gizi pada Mahasiswa Fakultas Kedokteran Universitas Nusa Cendana. Cendana Medical Journal, 23(1), 197–204. https://doi.org/https://doi.org/10.35508/cmj.v10i1.6829
Dewanti, D., Syauqy, A., Noer, E. R., & Pramono, A. (2022). Hubungan Pola Makan dan Aktivitas Fisik dengan Obesitas Sentral pada Usia Lanjut di Indonesia: Data Riset Kesehatan Dasar. Gizi Indonesia, 45(2), 79–90. https://doi.org/10.36457/gizindo.v45i2.662
Jannah, M., Anggraeni, I., & Nurrachmawati, A. (2022). Hubungan Aktivitas Fisik terhadap IMT Mahasiswa FKM Universitas Mulawarman Selama Pandemi Covid-19. Jurnal Kesehatan, 15(1), 49–55. https://doi.org/10.32763/juk
JICA. (2021). Non-Communicable Diseases (NCDs) and Nutrition Ministry of Health and Medical Services, Solomon Islands Healthy Village Facilitator’s Guide. https://www.jica.go.jp/Resource/project/solomon/002/materials/ku57pq00003um0e9-att/Non-Communicable_Diseases_and_Nutrition.pdf
Kesehatan Republik Indonesia. (2019a). Buku Pedoman Manajemen Penyakit Tidak Menular. https://p2ptm.kemkes.go.id/uploads/VHcrbkVobjRzUDN3UCs4eUJ0dVBndz09/2019/03/Buku_Pedoman_Manajemen_PTM.pdf
Kementerian Kesehatan Republik Indonesia. (2019b). Laporan Nasional Riskesdas 2018. http://repository.bkpk.kemkes.go.id/3514/1/Laporan%20Riskesdas%202018%20Nasional.pdf
Kementerian Kesehatan Republik Indonesia. (2023). Dianggap Bukan Penyakit Obesitas Justru Ancam Picu Komplikasi. https://sehatnegeriku.kemkes.go.id/baca/rilis-media/20230306/3642514/dianggap-bukan-penyakit-obesitas-justru-ancam-picu-komplikasi/
Mufidah, R., & Soeyono, R. D. (2021). Pola Makan, Aktivitas Fisik, dan Durasi Tidur terhadap Status Gizi Mahasiswa Program Studi Gizi Unesa. Jurnal Gizi Unesa, 1(1), 60–64. https://ejournal.unesa.ac.id/index.php/GIZIUNESA/article/view/41499
Pemantauan Status Gizi. (2018). Hasil Pemantauan Status Gizi (PSG) Tahun 2017. https://kesmas.kemkes.go.id/konten/105/0/012609-buku-saku-psg-2017
Rikandi, M., & Elsiva, F. Y. (2021). Hubungan Pola Makan dengan Status Gizi Lebih dalam Wabah COVID-19 pada Mahasiswa Akper ’Aisyiyah Padang. Jurnal Kesehatan Lentera ’Aisyiyah, 3(2), 69–75. https://jurnal.politasumbar.ac.id/index.php/jl/article/view/65
Riskawati, Y. K., Savitri, K. A., Ramdani, P. R., & Mufid, A. F. (2020). Hubungan Tingkat Aktivitas Fisik dengan Indeks Massa Tubuh Mahasiswa Program Studi Sarjana Kedokteran Fakultas Kedokteran Universitas Brawijaya. Majalan Kesehatan, 7(4), 231–238. https://doi.org/https://doi.org/10.21776/ub.majalahkesehatan.2020.007.04.3
Saraswati, S. K., Rahmaningrum, F. D., Pahsya, M. N. Z., Paramitha, N., Wulansari, A., Ristantya, A. R., Sinabutar, B. M., Pakpahan, V. E., & Nandini, N. (2021). Literature Review: Faktor Risiko Penyebab Obesitas. Media Kesehatan Masyarakat Indonesia, 20(1), 70–74. https://doi.org/10.14710/mkmi.20.1.70-74
Supit, E. D., Mayulu, N., Bolang, A. S. L., & Kawengian, S. (2021). Aktivitas Fisik dan Status Gizi Mahasiswa Saat Pandemi COVID-19. Jurnal Biomedik (JBM), 13(2), 180–184. https://doi.org/10.35790/jbm.13.2.2021.31763
Syahputri, A., & Karjadidjaja, I. (2022). Hubungan Pola Aktivitas Fisik dengan Indeks Massa Tubuh (IMT) dan Lingkar Pinggang Pengunjung Usia Dewasa di Puskesmas Kecamatan Kalideres Jakarta Barat. Tarumanagara Medical Journal, 4(1), 1–7. https://doi.org/https://doi.org/10.24912/tmj.v4i2.18359
Tresnanda, M. N., & Rimbawan, R. (2022). Hubungan Perilaku Makan dan Aktivitas Fisik dengan Status Gizi Mahasiswa IPB Masa Pembelajaran Jarak Jauh. Jurnal Gizi Dietetik, 1(1), 1–7. https://journal.ipb.ac.id/index.php/jgizidietetik
Vega-Salas, M. J., Curi-Quinto, K., Hidalgo-Aréstegui, A., Meza-Carbajal, K., Lago-Berrocal, N., Arias, L., Favara, M., Penny, M., Sánchez, A., & Vimaleswaran, K. S. (2022). Development of an Online Food Frequency Questionnaire and Estimation of Misreporting of Energy Intake During the COVID-19 Pandemic Among Young Adults in Peru. Frontiers in Nutrition, 9. https://doi.org/10.3389/fnut.2022.949330
World Health Organization. (2020). Healthy Diet. https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/healthy-diet
World Health Organization. (2021). Obesity. https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/obesity-and-overweight
World Health Organization. (2022). Noncommunicable Diseases Progress Monitor 2022. https://www.who.int/publications/i/item/978924004776