Tanaman Ramah Lingkungan Selei Kolang Kaling dan Strowberi Mengurangi Konstipasi Pada Ibu Hamil Trimester III
Abstract
This research aims to modify canned kolang ingredients into an innovative product that is mixed with strawberries and made into jam which is useful for reducing constipation for pregnant women in the third trimester in the PB Selayang II Health Center Work Area, Medan in 2023. The method used is quantitative research using quasi-experimental methods. design with one group pretest-posttest design. The research has gone through the USU Faculty of Nursing Health Research Ethics approval process with number 2847/VII/SP/2023. The instrument uses a questionnaire containing respondent data/identity and research observation sheets. The research results showed that the results of the paired t test were obtained with a mean result of 19.34 with a t value of 561,000 and a p value of 0.000 in the group of mothers before eating kolang kaling jam and strawberries and then mothers after eating kolang kaling jam and strawberries. In conclusion, kolang kaling and strawberry jam have benefits and functions that can help prevent constipation from pregnant women.
Keywords: Pregnant Women, Constipation, Jam
References
Asih, F. R. (2022). Prevalensi Konstipasi pada Ibu Hamil. Oksitosin: Jurnal Ilmiah Kebidanan, 9(1), 59–66. https://doi.org/10.35316/oksitosin.v9i1.1652
Azhar, Z., Syamwil, S., Ardi, Z., Putra, H. S., & Khairani, K. (2022). Resiko Sigai Bambu dan Manfaat Sigai Baja Ringan untuk Keselamatan Penyadap Nira di Wilayah Puncak Pato Nagari Andaleh Baruh Bukit Kabupaten Tanah Datar. Suluah Bendang: Jurnal Ilmiah Pengabdian Kepada Masyarakat, 22(3), 549–558. https://doi.org/10.24036/sb.03420
Hayati, S. (2020). Pengaruh Konsumsi Tablet Fe dengan Kejadian Konstipasi pada Ibu Hamil di wilayah Kerja Puskesmas Payung Sekaki Pekanbaru. Jurnal Medika Usada, 3(1), 15–19. https://doi.org/10.54107/medikausada.v3i1.65
Hanim, B. (2019). Analisis Penyebab Konstipasi pada Ibu Hamil di Wilayah Kerja Puskesmas Payung Sekaki Pekanbaru. Health Care: Jurnal Kesehatan, 8(1), 70-76. https://doi.org/10.36763/healthcare.v8i1.51
Harahap, S., Nasution, M. N. H., & Nasution, D. P. Y. (2018). Kandungan Nilai Gizi Kolang Kaling Dari Aren (Arenga Pinnata) sebagai Sumber Pangan Baru di Tapanuli Bagian Selatan. Jurnal LPPM, 9(1B). https://jurnal.ugn.ac.id/index.php/jurnalLPPM/article/view/8
Herdiani, T. N., Fitriani, D., Sari, R. M., & Ulandari, V. (2019). Manfaat Pemberian Jus Jambu Biji terhadap Kenaikan Nilai Kadar Hemoglobin pada Ibu Hamil. Jurnal SMART Kebidanan, 6(2), 101. http://dx.doi.org/10.34310/sjkb.v6i2.291
Indah, S., & Rohmania, A. Z. (2017). Pengaruh Konsumsi Buah Pisang Raja, Minum Air Mineral dan Jalan-Jalan Pagi terhadap Kejadian Konstipasi pada Ibu Hamil Trimester III di BPS Sunarsih Yudhawati. Biomed Science, 5(1), 13–17. https://jurnal.unitri.ac.id/index.php/biomed/article/view/848
Jacob, Y. K. (2020). Megelolah Pohon Seho/Aren dengan Wawasan Lingkungan Hidup: Mempersiapkan Masyarakat Pedesaan yang Memilki kualitas Khususnya bagi Petani “Pohon Aren/Seho” di Desa Motoling. Jurnal Agrokompleks, 9(1), 26–38. https://journal.lldikti9.id/Agrokompleks/article/view/222
Laelasari, S., & Wintarsih, W. (2022). Pengaruh Prenatal Gentle Yoga terhadap Pengurangan Keluhan Ketidaknyamanan pada Ibu Hamil Trimester III. Jurnal Keperawatan Muhammadiyah, 7(3). https://doi.org/10.30651/jkm.v7i3.13346
Lauma, A. M. (2023). Efektifitas Prenatal Yoga terhadap Pengurangan Ketidaknyamanan dalam Kehamilan Trimester III di Puskesmas Ollot Bolangitang Barat Kabupaten Bolaang Mongondow Utara. Media Publikasi Penelitian Kebidanan, 6(1), 32–39. https://doi.org/10.55771/mppk.v6i1
Maryanto, E. P. (2020). Dampak Dehidrasi saat Masa Kehamilan. Jurnal Ilmiah Kesehatan Sandi Husada, 9(2), 927–932. https://doi.org/10.30651/jkm.v7i3.13346
Palupi, K. C., Sa’pang, M., Mulyani, E. Y., & Laili, A. F. (2020). Perilaku Gizi dan Hidrasi Selama Kehamilan Berhubungan dengan Konstipasi. Jurnal Gizi Indonesia (The Indonesian Journal of Nutrition), 9(1), 27–32. https://ejournal.undip.ac.id/index.php/jgi/
Rosdewati, L. (2022). Konsumsi Tablet Fe dengan Kejadian Konstipasi pada Ibu Hamil Trimester II Dan III. Jurnal Keperawatan Priority, 5(2), 106–112. https://doi.org/10.34012/jukep.v5i2.2864
Suheti, E., Indrayani, T., & Carolin, B. T. (2020). Perbedaan Pemberian Jus Daun Kelor (Moringa Oleifera) dan Kacang Hijau (Vigna Radiata) terhadap Ibu Hamil Anemia. Jurnal Akademi Keperawatan Husada Karya Jaya, 6(2). http://dx.doi.org/10.59374/jakhkj.v6i2.145
Yuniarti, K. N. (2020). Diversifikasi Produk Olahan Kolang Kaling dan Kelakai untuk Meningkatkan Ekonomi Masyarakat di Sekitar Lahan Basah. Pro Sejahtera (Prosiding Seminar Nasional Pengabdian Kepada Masyarakat), 2(1). https://snllb.ulm.ac.id/prosiding/index.php/snllb-abdimas/issue/view/58
Yunita, E. (2017). Gambaran Kejadian Konstipasi pada Ibu Hamil Trimester II yang Mengkonsumsi Tablet Fe di Polindes Kolpajung 2 Kabupaten Pamekasan. Journal Of Health Science (Jurnal Ilmu Kesehatan), 2(1), 34–38. https://doi.org/10.24929/jik.v2i1.395
Yanti, Y., & Chairiyah, R. (2022). Konstipasi Ibu Hamil Dihubungkan Dengan Komsumsi Jus Pepaya. Journal of Nursing and Midwifery Sciences, 1(2). https://doi.org/10.54771/jnms.v1i2.657
Copyright (c) 2023 Endang Maryanti, Maria Haryanti Butar-Butar, Mariana Mariana, Putri Aisyah
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.