Es Krim Ekstrak Daun Ubi Jalar Ungu sebagai Alternatif Layanan Kebidanan terhadap Kecukupan Asi pada Ibu Post Partum

  • Novi Nur Ratnasari Politeknik Kesehatan Kementerian Kesehatan Semarang
  • Mardiyono Mardiyono Politeknik Kesehatan Kementerian Kesehatan Semarang
  • Dina Indrati DS Politeknik Kesehatan Kementerian Kesehatan Semarang

Abstract

This research aims to show that purple sweet potato leaves can be extracted and made into ice cream to increase the adequacy of breast milk given to postpartum mothers. The research method used was True Experiment and Pretest-Posttest Design with Control. The study results showed a significant difference in the two intervention and control groups in the breast milk adequacy variable, namely baby weight p-value 0.000 and baby BAK (p=0.000). In conclusion, the ice cream intervention with purple sweet potato leaf extract for 14 days was effective in increasing breast milk adequacy compared to the control group. Purple sweet potato leaf extract had a lactogogum effect on postpartum mothers in stimulating breast milk production.

 Keywords: Breast Milk, Purple Sweet Potato Leaf Extract, Ice Cream, Postpartum

References

Ainin, S., Wahyutri, E., & Urnia, E. E. (2023). Konsumsi Ice Cream Daun Kelor Efektif Meningkatkan Produksi ASI Ibu Nifas di Ruang Meranti RSUD Aji Batara Agung Dewa Sakti. Aspiration of Health Journal, 1(1), 10–15. https://doi.org/https://doi.org/10.55681/aohj.v1i4.232

Altahira, S., Alam, H. S., Sudirman, P., & Sapril, S. (2022). Edukasi Manfaat Buah Pepaya Lokal pada Ibu Hamil dalam Meningkatkan Kuantitas ASI. Jurnal Mandala Pengabdian Masyarakat, 3(2), 181–186. https://doi.org/https://dx.doi.org/10.35311/jmpm.v3i2.92

Badan Pusat Statistik. (2023). Persentase Bayi Usia Kurang dari 6 Bulan yang Mendapatkan ASI Eksklusif Menurut Provinsi (Persen), 2020-2022. BPS - Statistics Indonesia

Delvina, V., Kasoema, R. S., & Fitri, N. (2022). Faktor yang Berhubungan dengan Produksi Air Susu Ibu (ASI) pada Ibu Menyusui. Human Care Journal, 7(1). https://doi.org/https://dx.doi.org/10.32883/hcj.v7i1.1618

Desmawati, D., & Dinda, T. (2022). Intervensi Nonfarmakologi untuk Peningkatan Produksi dan Ejeksi ASI: A Literature Review. Edu Dharma Journal: Jurnal Penelitian dan Pengabdian Masyarakat, 6(1), 17. https://doi.org/10.52031/edj.v6i1.275

Dinkes Kota Tasik. (2022). Profil Kesehatan 2022 Dinas Kesehatan Kota Tasikmalaya. Germas

Fione, V., Karamoy, Y., Raule, J. H., & Kolonio, D. (2023). Pemanfaatan Obat Kumur Berbahan Lokal Ekstrak Ubi Jalar Ungu (Ipomoea Batatas L) Dalam Pencegahan Karies Gigi. Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat Nusantara, 4(4). http://ejournal.sisfokomtek.org/index.php/jpkm/article/view/2073

Handayani, L., & Angellina, S. (2023). Literature Review : Penerapan Metode Komplementer untuk Meningkatkan Produksi ASI pada Ibu Post Partum. Jurnal Kebidanan, 13(1), 39–49. https://jurnal.stipaba.ac.id/index.php/123akpb/article/view/218/190

Hayati, N. (2022). Hubungan Inisiasi Menyusui Dini (IMD) dengan Kelancaran Produksi ASI pada Ibu Post Partum di Posyandu Desa Bangun Sari Baru Tanjung Morawa. Jurnal Ilmiah Kebidanan, 2, 37–43. https://doi.org/10.51771/jdn.v2i1.258

Hernawati, L. (2023). Efektivitas Parem Kunyit pada Payudara Ibu Menyusui terhadap Kelancaran Produksi ASI Di PMB L Kota Tangerang. Dohara Publisher Open Access Jounal, 02(07), 743–750. https://dohara.or.id/index.php/isjnm/article/view/337

Irawan, A., Putra, T. A., & Ulwia, C. T. (2022). Uji Fitokimia Metabolit Sekunder Daun Ubi Jalar Ungu (Ipomoea Batatas (L.) Lamk). Borneo Journal of Pharmascientech, 6(2). https://doi.org/https://doi.org/10.51817/bjp.v6i2.424

Karo, D. B., Wahyuni., & Fitri, N. (2023). The Effect of Providing Coleus amboinicus lour Ice Cream on Breast Milk Production. Woman, Midwife and Midwifery, 3(3), 1–9. https://doi.org/https://doi.org/10.36749/wmm.3.3.1-9.2023

Kusumastuti, M. R., Susanti, S., & Legowo, A. M. (2023). Karakteristik Es Krim Kefir Green Tea yang Berpotensi sebagai Pangan Fungsional Antiobesitas. Indonesian Journal of Food Research, 3(01), 1–8. https://doi.org/https://doi.org/10.24198/jp2.2023.vol1.1.01

Nurita, S. R., & Perwitasari, T. (2023). Edukasi Manfaat Pangan Lokal untuk Peningkatan Produksi ASI Ibu Menyusui di PMB Yustati Ambarita Muaro Jambi. Jurnal Abdimas Kesehatan, 5(1), 125–132. https://doi.org/10.36565/jak.v5i1.473

Pawah, W. A., Suryanto, E., & Fatimah, F. (2023). Aktivitas Antioksidan dan Penghambatan Enzim α-Amilase dari Ekstrak Limbah Batang Kemangi. Chemistry Progress, 16(1). https://doi.org/https://doi.org/10.35799/cp.16.1.2023.47458

Perintisari, D. H., Pramono, J. S., & Suryani, H. (2023). Pengaruh Kombinasi Pijat Oksitosin dan Jus Wortel terhadap Peningkatan Produksi Air Susu Ibu (ASI) pada Ibu Postpartum Primipara. JIDAN (Jurnal Ilmiah Bidan), 11(1). https://doi.org/https://doi.org/10.47718/jib.v11i1.2100

Puspitasari, D. I., Nurokhmah, S., & Rahmawaty, S. (2022). Webinar : Upaya Mendukung Keberhasilan Pemberian ASI Eksklusif. Abdi Geomediasains, 2(2), 72–79. https://doi.org/https://dx.doi.org/10.23917/abdigeomedisains.v2i2.351

Rahmatia, S., Mawaddah, N., & Mustari, N. (2022). Oxytocin Massage On Smooth Breastmilk Production In Post Partum. Jurnal Media Keperawatan, 13(2), 225–231. http://dx.doi.org/10.32382/jmk.v13i2.3015

Rahmayanti, S., Kesumasari, C., Amir, S., Jafar, N., & Nurzakiah, N. (2022). Analisi Zat Gizi Makro PMT Ibu Menyusui Berbasis Susu Kedelai. Jurnal Gizi Masyarakat, 11(2). https://journal.unhas.ac.id/index.php/mgmi/article/view/21764

Sari, R. I. P., Rachman, M., & Toga, E. (2022). Pengaruh Totok Payudara terhadap Pengeluaran Air Susu Ibu pada Masa Nifas. Healthy, 10(2). https://doi.org/https://doi.org/10.54832/healthy.v10i2.266

Sholihah, N. F. (2022). Review Artikel: Terapi Tanaman Herbal Untuk Peningkatan Kadar Hemoglobin. Jurnal Ilmiah Wahana Pendidikan, 8(19). https://doi.org/https://doi.org/10.5281/zenodo.7173427

Sitorus, R., Damayanti, G. E., Pardede, D. W., & Ginting, L. R. (2023). Pengaruh Senam Nifas Terhadap Produksi ASI Pada Ibu Nifas. Holistik Jurnal Kesehatan, 17(1), 17–22. https://zenodo.org/records/8288985

Suharti, N., Linosefa, L., Kumala, A., Chundrayetti, E., & Putra, A. E. (2020). The Influence of Probiotic on Dadiah As Fermented Buffalo Milk Product for Breastfeeding Women with Normal Bacterial Flora of The Gastrointestinal Tract. Open Access Macedonian Journal of Medical Sciences, 8(B), 156–160. https://oamjms.eu/index.php/mjms/article/view/4173

Sundu, S., Hadisaputro, S., & Ningtyas, E. A. E. (2023). The Effect of Moringa Leaf Extract (Moringa oleifera Lam.) As a Topical Application on Hardness of Rats’s Tooth (Laboratory Study). International Journal of Innovative Science and Research Technology, 8(4). https://ijisrt.com/assets/upload/files/IJISRT23APR040.pdf

Syari, M., Arma, N., & Mardhiah, A. (2022). Faktor yang Mempengaruhi Produksi ASI pada Ibu Menyusui. Journal Maternity and Neonatal, 10(1), 1–9. https://doi.org/https://doi.org/10.30606/jmn.v10i01.1306

Syarif, S., & Prianti, A. T. (2022). Penyuluhan dan Bakti Sosial Pemanfaatan Daun Ubi Jalar terhadap Produksi ASI. Nusantara : Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 2(3), 89–94. https://doi.org/10.55606/nusantara.v2i3.239
Published
2024-05-24
Abstract viewed = 7 times
pdf downloaded = 6 times