Es Krim Ekstrak Daun Ubi Jalar Ungu sebagai Alternatif Layanan Kebidanan terhadap Kecukupan Asi pada Ibu Post Partum
Abstract
This research aims to show that purple sweet potato leaves can be extracted and made into ice cream to increase the adequacy of breast milk given to postpartum mothers. The research method used was True Experiment and Pretest-Posttest Design with Control. The study results showed a significant difference in the two intervention and control groups in the breast milk adequacy variable, namely baby weight p-value 0.000 and baby BAK (p=0.000). In conclusion, the ice cream intervention with purple sweet potato leaf extract for 14 days was effective in increasing breast milk adequacy compared to the control group. Purple sweet potato leaf extract had a lactogogum effect on postpartum mothers in stimulating breast milk production.
Keywords: Breast Milk, Purple Sweet Potato Leaf Extract, Ice Cream, Postpartum
References
Altahira, S., Alam, H. S., Sudirman, P., & Sapril, S. (2022). Edukasi Manfaat Buah Pepaya Lokal pada Ibu Hamil dalam Meningkatkan Kuantitas ASI. Jurnal Mandala Pengabdian Masyarakat, 3(2), 181–186. https://doi.org/https://dx.doi.org/10.35311/jmpm.v3i2.92
Badan Pusat Statistik. (2023). Persentase Bayi Usia Kurang dari 6 Bulan yang Mendapatkan ASI Eksklusif Menurut Provinsi (Persen), 2020-2022. BPS - Statistics Indonesia
Delvina, V., Kasoema, R. S., & Fitri, N. (2022). Faktor yang Berhubungan dengan Produksi Air Susu Ibu (ASI) pada Ibu Menyusui. Human Care Journal, 7(1). https://doi.org/https://dx.doi.org/10.32883/hcj.v7i1.1618
Desmawati, D., & Dinda, T. (2022). Intervensi Nonfarmakologi untuk Peningkatan Produksi dan Ejeksi ASI: A Literature Review. Edu Dharma Journal: Jurnal Penelitian dan Pengabdian Masyarakat, 6(1), 17. https://doi.org/10.52031/edj.v6i1.275
Dinkes Kota Tasik. (2022). Profil Kesehatan 2022 Dinas Kesehatan Kota Tasikmalaya. Germas
Fione, V., Karamoy, Y., Raule, J. H., & Kolonio, D. (2023). Pemanfaatan Obat Kumur Berbahan Lokal Ekstrak Ubi Jalar Ungu (Ipomoea Batatas L) Dalam Pencegahan Karies Gigi. Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat Nusantara, 4(4). http://ejournal.sisfokomtek.org/index.php/jpkm/article/view/2073
Handayani, L., & Angellina, S. (2023). Literature Review : Penerapan Metode Komplementer untuk Meningkatkan Produksi ASI pada Ibu Post Partum. Jurnal Kebidanan, 13(1), 39–49. https://jurnal.stipaba.ac.id/index.php/123akpb/article/view/218/190
Hayati, N. (2022). Hubungan Inisiasi Menyusui Dini (IMD) dengan Kelancaran Produksi ASI pada Ibu Post Partum di Posyandu Desa Bangun Sari Baru Tanjung Morawa. Jurnal Ilmiah Kebidanan, 2, 37–43. https://doi.org/10.51771/jdn.v2i1.258
Hernawati, L. (2023). Efektivitas Parem Kunyit pada Payudara Ibu Menyusui terhadap Kelancaran Produksi ASI Di PMB L Kota Tangerang. Dohara Publisher Open Access Jounal, 02(07), 743–750. https://dohara.or.id/index.php/isjnm/article/view/337
Irawan, A., Putra, T. A., & Ulwia, C. T. (2022). Uji Fitokimia Metabolit Sekunder Daun Ubi Jalar Ungu (Ipomoea Batatas (L.) Lamk). Borneo Journal of Pharmascientech, 6(2). https://doi.org/https://doi.org/10.51817/bjp.v6i2.424
Karo, D. B., Wahyuni., & Fitri, N. (2023). The Effect of Providing Coleus amboinicus lour Ice Cream on Breast Milk Production. Woman, Midwife and Midwifery, 3(3), 1–9. https://doi.org/https://doi.org/10.36749/wmm.3.3.1-9.2023
Kusumastuti, M. R., Susanti, S., & Legowo, A. M. (2023). Karakteristik Es Krim Kefir Green Tea yang Berpotensi sebagai Pangan Fungsional Antiobesitas. Indonesian Journal of Food Research, 3(01), 1–8. https://doi.org/https://doi.org/10.24198/jp2.2023.vol1.1.01
Nurita, S. R., & Perwitasari, T. (2023). Edukasi Manfaat Pangan Lokal untuk Peningkatan Produksi ASI Ibu Menyusui di PMB Yustati Ambarita Muaro Jambi. Jurnal Abdimas Kesehatan, 5(1), 125–132. https://doi.org/10.36565/jak.v5i1.473
Pawah, W. A., Suryanto, E., & Fatimah, F. (2023). Aktivitas Antioksidan dan Penghambatan Enzim α-Amilase dari Ekstrak Limbah Batang Kemangi. Chemistry Progress, 16(1). https://doi.org/https://doi.org/10.35799/cp.16.1.2023.47458
Perintisari, D. H., Pramono, J. S., & Suryani, H. (2023). Pengaruh Kombinasi Pijat Oksitosin dan Jus Wortel terhadap Peningkatan Produksi Air Susu Ibu (ASI) pada Ibu Postpartum Primipara. JIDAN (Jurnal Ilmiah Bidan), 11(1). https://doi.org/https://doi.org/10.47718/jib.v11i1.2100
Puspitasari, D. I., Nurokhmah, S., & Rahmawaty, S. (2022). Webinar : Upaya Mendukung Keberhasilan Pemberian ASI Eksklusif. Abdi Geomediasains, 2(2), 72–79. https://doi.org/https://dx.doi.org/10.23917/abdigeomedisains.v2i2.351
Rahmatia, S., Mawaddah, N., & Mustari, N. (2022). Oxytocin Massage On Smooth Breastmilk Production In Post Partum. Jurnal Media Keperawatan, 13(2), 225–231. http://dx.doi.org/10.32382/jmk.v13i2.3015
Rahmayanti, S., Kesumasari, C., Amir, S., Jafar, N., & Nurzakiah, N. (2022). Analisi Zat Gizi Makro PMT Ibu Menyusui Berbasis Susu Kedelai. Jurnal Gizi Masyarakat, 11(2). https://journal.unhas.ac.id/index.php/mgmi/article/view/21764
Sari, R. I. P., Rachman, M., & Toga, E. (2022). Pengaruh Totok Payudara terhadap Pengeluaran Air Susu Ibu pada Masa Nifas. Healthy, 10(2). https://doi.org/https://doi.org/10.54832/healthy.v10i2.266
Sholihah, N. F. (2022). Review Artikel: Terapi Tanaman Herbal Untuk Peningkatan Kadar Hemoglobin. Jurnal Ilmiah Wahana Pendidikan, 8(19). https://doi.org/https://doi.org/10.5281/zenodo.7173427
Sitorus, R., Damayanti, G. E., Pardede, D. W., & Ginting, L. R. (2023). Pengaruh Senam Nifas Terhadap Produksi ASI Pada Ibu Nifas. Holistik Jurnal Kesehatan, 17(1), 17–22. https://zenodo.org/records/8288985
Suharti, N., Linosefa, L., Kumala, A., Chundrayetti, E., & Putra, A. E. (2020). The Influence of Probiotic on Dadiah As Fermented Buffalo Milk Product for Breastfeeding Women with Normal Bacterial Flora of The Gastrointestinal Tract. Open Access Macedonian Journal of Medical Sciences, 8(B), 156–160. https://oamjms.eu/index.php/mjms/article/view/4173
Sundu, S., Hadisaputro, S., & Ningtyas, E. A. E. (2023). The Effect of Moringa Leaf Extract (Moringa oleifera Lam.) As a Topical Application on Hardness of Rats’s Tooth (Laboratory Study). International Journal of Innovative Science and Research Technology, 8(4). https://ijisrt.com/assets/upload/files/IJISRT23APR040.pdf
Syari, M., Arma, N., & Mardhiah, A. (2022). Faktor yang Mempengaruhi Produksi ASI pada Ibu Menyusui. Journal Maternity and Neonatal, 10(1), 1–9. https://doi.org/https://doi.org/10.30606/jmn.v10i01.1306
Syarif, S., & Prianti, A. T. (2022). Penyuluhan dan Bakti Sosial Pemanfaatan Daun Ubi Jalar terhadap Produksi ASI. Nusantara : Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 2(3), 89–94. https://doi.org/10.55606/nusantara.v2i3.239
Copyright (c) 2024 Novi Nur Ratnasari, Mardiyono Mardiyono, Dina Indrati DS
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.