Optimasi Ekstraksi Antosianin Daun Jati (Tectona grandis linn.) dan Aktivitas Antioksidannya
Abstract
This research aimed to optimize the extraction of anthocyanins and their antioxidant activity from teak leaves (Tectona grandis Linn.) using 1% ethanol-HCl solvent with varying ethanol concentrations. The method used is maceration with ethanol concentrations of 50%, 70% and 96%. The resulting extract was analyzed qualitatively through thin layer chromatography (TLC) tests and phytochemical and quantitative tests to determine anthocyanin levels and antioxidant activity. The results showed that 70% ethanol extract had the highest yield (18.5%), and all extracts met the yield requirements (>7.5%). The highest anthocyanin levels were found in 96% ethanol extract (26.022 mg/dL), with the best antioxidant activity (IC50 = 87.66 ppm). In conclusion, there is a linear relationship between antioxidant activity and anthocyanin levels, where the higher the ethanol concentration in the solvent, the more effective the extraction of anthocyanins and antioxidant activity from teak leaf samples.
Keywords: Antioxidants, Anthocyanins, Teak Leaves, DPPH, Ethanol-HCl
References
Aprilianingtyas, T., & Haryoto. (2022). Aktivitas antioksidan dari ekstrak etanol herba gelang biasa (Portulaca oleracea L.) dengan metode DPPH, FRAP, dan Cuprac. Usadha: Journal of Pharmacy, 1(3), 364–374.
Asdaq, S. M. B., Rabbani, S. I., Alshammari, M. K., Alshammari, R. S., Kamal, M., Imran, M., AlShammari, N. A., Al Twallah, M. F., & Alshahrani, A. H. (2022). Burden of COVID-19: A preliminary analysis in the population of Saudi Arabia. PeerJ, 10, e13219. https://doi.org/10.7717/peerj.13219
Bachtiar, A. R. (2023). Penetapan kadar flavonoid total buah Dillenia serrata menggunakan metode spektrofotometri UV-Vis. Makassar Natural Product Journal, 1(2), 86–101. Dikutip dari https://journal.farmasi.umi.ac.id/index.php/mnpj/article/view/36
Damayanti, A., Megawati, M., Mulyani, N. K. C., & Alvionita, E. A. (2020). Pengaruh perbedaan pelarut asam pada ekstraksi antosianin bunga dadap merah (Erythrina crista-galli) dengan metode microwave-assisted extraction. Journal of Chemical Process Engineering, 5(1), 33-39. Dikutip dari https://jurnal.fti.umi.ac.id/index.php/JCPE/article/download/856/222
Depkes RI. (2017). Farmakope Indonesia edisi II. Departemen Kesehatan Republik Indonesia.
Fitriyani, N., Herman, H., & Rijai, L. (2019). Antioksidan ekstrak daun sumpit (Brucea javanica (L). Merr) dengan metode DPPH. Jurnal Sains Dan Kesehatan, 2(1), 57–62. https://doi.org/10.25026/jsk.v2i1.116
Godghate, A., & Sawant, R. (2014). Phytochemical analysis of leaves of Tectona grandis Linn. International Journal of Pharma and Bio Sciences, 5(1), 355–359. Dikutip dari https://www.researchgate.net/publication/279534517_Phytochemical_analysis_of_leaves_of_tectona_grandis_linn
Handayani, R., & Larasati, H. Y. (2018). Identifikasi pewarna sintesis pada produk olahan bunga rosella (Hibiscus sabdariffa) dengan metode kromatografi lapis tipis. Anterior Jurnal, 17(2), 130–135.
Harjanti, R. S. (2016). Optimasi pengambilan antosianin dari kulit buah naga merah (Hylocereus polyrhizus) sebagai pewarna alami pada makanan. Chemica: Jurnal Teknik Kimia, 3(2), 39–45.
Insyiah, T. W. A., & Affanti, T. B. (2022). Pemanfaatan daun jati, daun jarak wulung dan daun marenggo sebagai ide penciptaan warna dan motif selendang. Suluh: Jurnal Seni Desain Budaya, 5(1), 28–40.
Kasim, M., Fitriyana, & Kusumattaqin, F. (2024). Formulasi sediaan lipstik menggunakan pewarna alami ekstrak daun jati muda (Tectona grandis L.F.). Jurnal Ilmiah Sains dan Teknologi, 2(8), 117–124.
Khasanah, L. U. R., Utami, B. K., Ananditho, & Nugraheni, A. E. (2014). Pengaruh penambahan oleoresin 0,1% pendahuluan fermentasi padat dan fermentasi cair terhadap rendemen dan karakteristik mutu minyak atsiri daun kayu manis. Jurnal Agritech, 34(1), 36-41.
Khasanah, L. U., Fathinatullabibah, & Kawiji. (2014). Stabilitas antosianin ekstrak daun jati (Tectona grandis) terhadap perlakuan pH dan suhu. Jurnal Aplikasi Teknologi Pangan, 3(2), 60–63.
Koswara, S. (2009). Seri teknologi pangan populer (teori dan praktek): Teknologi pengolahan roti. e-BookPangan.com.
Layalin, A. Y. A. (2021). Skrining dan evaluasi serbuk senyawa antosianin pada daun jati belanda dan kulit batang jamblang sebagai pewarna alami makanan secara kromatografi lapis tipis. Karya Tulis Ilmiah, 1–47.
Melannisa, R., K, I. T. D., Suhendi, A., Da, M., Ilham, A., & Atmaja, K. (2011). Uji aktivitas antioksidan ekstrak buah Psidium guajava L., Melaleuca leucadendron L., Capsicum frutescens L., dan Anethum graveolens L. dengan metode DPPH beserta penetapan kadar fenolik totalnya. PHARMACON, 12(2), 60–64.
Muhsin, L. B., & Pratiwi, B. Y. H. (2023). Perbandingan efektivitas ekstrak daun gamal (Gliricidia sepium) dengan pelarut etanol dan metanol sebagai insektisida alami. JKIC, 4(2), 215-224. Dikutip dari https://celebica.uho.ac.id/index.php/journal/article/download/42/33/286
Priska, M., Peni, N., Carvallo, L., & Ngapa, Y. D. (2018). Review: Antosianin dan pemanfaatannya. Cakra Kimia (Indonesian E-Journal of Applied Chemistry), 6(2), 79–97.
Richart, J. E., Salempa, P., & Faika, S. (2023). Analisis kadar antosianin pada daun miana (Lamiaceae). Jurnal Chemica, 24(1), 40–52.
Safitriyani, R. E. N. (2022). Uji aktivitas antioksidan dengan metode FRAP (Ferric Reducing Antioxidant Power) ekstrak aseton dan butanol daun jati (Tectona grandis). Skripsi. Universitas Muhammadiyah Gombong.
Sari, D., Zurmansyah, E., Hamdi, & Kristiandi, K. (2023). Analisis antioksidan, total asam, total padatan terlarut, dan viskositas pada minuman sirop jeruk siam (Citrus nobilis var. microcarpa). J Food Secur Agroindustry, 1(1), 12–17.
Silaturahmi, A., Wiraningtyas, A., & Ruslan, R. (2021). Ekstraksi zat warna dari daun jati muda (Tectona grandis Linn. F.) dan aplikasinya pada benang tenunan Bima. Jurnal Redoks: Jurnal Pendidikan Kimia dan Ilmu Kimia, 4(1), 1–9. https://doi.org/10.33627/re.v4i1.512
Suryanti, V., Kusumaningsih, T., Marliyana, S. D., & Setyono, H. A. (2020). Identification of active compounds and antioxidant activity of teak (Tectona grandis) leaves. Biodiversitas, 21(3), 946–952. https://doi.org/10.13057/biodiv/d210313
Tambunan, M. P. M., Ginting, Z., & Nurlaila, R. (2021). Pengaruh suhu dan waktu hidrolisis terhadap kadar glukosa dalam pembuatan sirup glukosa dari biji alpukat dengan metode hidrolisis asam. Chemical Engineering Journal Storage, 1(3), 17–26.
Copyright (c) 2024 Aintan Rahmadhani
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.