Deteksi Awal Kandungan Logam Tembaga (Cu) pada Tanaman Kangkung Darat (Ipomoea reptans)
Abstract
This study aims to determine the initial content of copper metal found in land kangkung (Ipomoea reptans) plants. The method used is the descriptive quantitative analysis method. The results showed that samples 1, 2, 3, and 4 each had <0.50 mg/kg copper metal found in land kangkung. In conclusion, land kangkung has not been polluted, so it is safe for consumption and can also be used as phytoremediation in an environment contaminated by heavy metals.
Keywords: Detection, Kangkung Land (Ipomoea reptans), Copper Metal (Cu)
References
Fahlevi, M. R., Sudrajat S., & Susanto, D. (2018). Analisis Kadar Logam Berat (Pb) pada Perairan dan Tanaman Kangkung Air (Ipomoea aquatica Forks) di Danau Jempang, Penyinggahan, Kutai Barat. Natural Science: Journal of Science and Technology, 7(2), 158–165. http://jurnal.uts.ac.id/index.php/Tambora/article/view/567
Fajriah, N., Nasir, M., & Zulfadli. (2017). Analisis Kadar Logam Timbal (Pb) dan Kadmium (Cd) pada Tanaman Kangkung (Ipomoea aquatica) Menggunakan Spektrofotometri Serapan Atom (SSA). Jurnal Ilmiah Mahasiswa Pendidikan Kimia, 2(3), 162–171. http://jim.unsyiah.ac.id/pendidikan-kimia/article/view/4899/2017
Hamid, A., Siregar, S. H., & Anita, S. (2020). Analisis Kandungan Logam Timbal (Pb) dan Cadmium (Cd) pada Tanah Perkebunan dan Tanaman Jambu Biji (Psidium Guajava) di Desa Perawang Barat Kabupaten Siak. EcoNews, 3(2), 60–65. https://jurnal.pasca-unri.org/index.php/econews/article/view/11
Khairuddin, K., Sikanna, R., & Sabaruddin, S. (2017). Kajian Kemampuan Akar Tanaman Kangkung Darat (Ipomoea reptans Poir) Dalam Menyerap Logam Merkuri pada Tanah Tercemar. Kovalen, 3(3), 303. https://doi.org/10.22487/j24775398.2017.v3.i3.9340
Maulidiyah, M., Halimatussadiyah, H., Susanti, F., Nurdin, M., & Ansharullah, A. (2018). Isolasi Pektin dari Kulit Buah Kakao (Theobroma cacao L.) dan Uji Daya Serapnya terhadap Logam Tembaga (Cu) dan Logam Seng (Zn). Jurnal Argoteknos, 4(2), 112–118. https://www.neliti.com/publications/243920/isolasi-pektin-dari-kulit-buah-kakao-theobroma-cacao-dan-uji-daya-serapannya-ter
Nugroho, S. A. (2020). Analisis Kandungan Asam Askorbat pada Tanaman Kangkung (Ipomoea reptana Poir), Bayam (Amaranthus spinosus) dan Ketimun (Cucumis sativus L). Jurnal TAMBORA, 4(1), 26–31. https://doi.org/10.36761/jt.v4i1.567
Setianingsih, R., Nuryanti, S., & Ratman, R. (2018). Analisis Kadar Kalium (K) dan Posforus (P) pada Limbah Kangkung Darat (Ipomea reptans Poir). Jurnal Akademika Kimia, 7(1), 32. https://doi.org/10.22487/j24775185.2018.v7.i1.10388
Tiro, L. L, Isa, I., & Iyabu, H. (2017). Potensi Tanaman Kangkung Air (Ipomoea Aquatica) sebagai Bioabsorpsi Logam Pb dan Cu. Jurnal Entropi, 12(1), 81–86. https://media.neliti.com/media/publications/277663-potensi-tanaman-kangkung-air-ipomoea-aqu-dd1f6f7e.pd
Wanna, M., Yanto, S., & Kadirman, K. (2017). Analisi Kualitas Air dan Cemaran Logam Berat Merkuri (Hg) dan Timbal (Pb) pada Ikan di Kanal Daerah Hertasning Kota Makassar. Jurnal Pendidikan Teknologi Pertanian, 3, 197-210. https://doi.org/10.26858/jptp.v3i0.5719
Wardatum, S, A. K. (2017). Analisis Kandungan Timbal, Tembaga dan Arsen pada Daun Kangkung (Ipomoea aquatica) yang Dijual Ditempat yang Berbeda dengan Metode Spektrofotometri Serapan Atom. Ekologia, 11(2), 31–35. https://journal.unpak.ac.id/index.php/ekologia/article/view/258