Analisis Break Even Point (BEP) Sebagai Perencanaan Laba Pada UMKM Kerupuk Asoy Rengasdengklok Karawang

  • Yessy Shafira Danti Widyasari Universitas Buana Perjuangan Karawang
  • Sihabudin Sihabudin Universitas Buana Perjuangan Karawang
  • Robby Fauji Universitas Buana Perjuangan Karawang
Keywords: UMKM, Break Even Point, Margin of Safety, Profit Planning

Abstract

UMKM Kerupuk Asoy is a business that produces crackers made from wheat flour and starch. The average production carried out by UMKM Asoy Crackers in a month reaches 420 to 480 bales. Break even point (BEP) analysis is an analytical technique used to determine conditions where a company in carrying out its activities does not make a profit and does not suffer a loss or the amount of income is equal to the amount of costs incurred. The aim of this research is to find out how much break even point and margin of safety experienced and achieved UMKM Kerupuk Asoy in August 2023 and to make a profit plan in October 2023 to achieve the profits expected UMKM Kerupuk Asoy. This research uses break even point data analysis and margin of safety analysis. The method used in this research is a quantitative descriptive approach by presenting a summary of the data and values calculated based on the data collected. The results of this research show that there is a difference in achieving the break-even point in rupiah and quantity, this is due to differences in sales volume.

Keywords: UMKM, Break Even Point, Margin of Safety, Profit Planning

References

Ananda, G., & Hamidi, H. (2019). Analisis Break Even Point Sebagai Alat Perencanaan Laba Pada Perusahaan Manufaktur Sub Sektor Makanan dan Minuman Yang Terdaftar Pada Bursa Efek Indonesia Tahun 2014-2017. Jurnal Akuntansi, 1-10.
Efrianti, D., Sutarti, S., & sari, R. P. (2018). Pengurangan tingkat pengangguran dan kemiskinan di daerah.
Emanauli., Fenny, P, S., & Fera, O. (2021). Analisis Break Even Point dan Return Of Investmen Pada Usaha Ikan Asin di Kelurahan Sumber Jaya Kecamatan Kampung Melayu Kota Bengkulu. Jurnal Agribisnis, 1527-1536.
Feni, R., Fithri, M., & Ilham, s. (2020). Analisis Break Even Point (BEP) Pada Pabrik Teh PT. Perkebunan Nusantara VI Unit Usaha Kayu Karo. Jurnal Agri Sains, 25-34.
Herispon.(2018). Manajemen Keuangan (Edisi Baru). Pekanbaru : Sekolah Tinggi Ilmu Ekonomi Riau.
Jodinesa. (2018). Manfaat Analisis Break Even Point.
Juliandi, A., Irfan., & Manurung, S. (2014). Metodologi Penelitian Bisnis. Medan: UMSU Press.
Karnadi., & Hermawati, A. (2019). Analisis Break Even Point Sebagai Alat Perencanaan Laba pada Dando Dramabox Dc. Collection di Desa Tribungan Kecamatan Mangaran Kabupaten Situbundo. Jurnal Ilmiah Ekonomi dan Bisnis ECOBUSS, 1511-1518.
Kementerian Keuangan. 2016. Nota Keuangan dan Anggaran Pendapatan dan Belanja Negara Tahun Anggaran 2017, Jakarta: Kementrian Keuangan.
Kementerian Koperasi dan UKM. 2022 tentang Usaha Mikro, Kecil dan Menengah.
Laena, I. 2010. Membedah UMKM Indonesia: Sebuah Kajian Tentang Strategi Pemberdayaan & Pengembangan Usaha Mikro Kecil Menengah di Indonesia, Jakarta : Lugas Fondation.
Liestiana, T, P., & Novianty, I. (2021). Perhitungan Break Even Point (BEP) dan Margin of Safety (MOS) Sebagai Alat Perencanaan Laba. Indonesian Accounting Literacy Journal, 549-562.
Nata, L, A, A., et al. (2021). Perencanaan Laba Dengan Titik Impas Sebagai Dasar Pengambilan Keputusan Bagi Pihak Pengelola Cv. Randu Sari Satu. Jurnal Manajemen, 43-56.
Pelu, F., et al. (2021). Analisis Break Even Point Sebagai Alat Perencanaan Laba pada PT Telesindo Shop Manado. Jurnal EMBA, 554-564.
Rachmina dan Sari. (2017). Analisis Break Even Point (BEP). Jurnal Agri Sains, 142.
Rusmayanti, S. (2021). Break Even Point Sebagai Alat Perencanaan Laba pada Jus Jagung Enak. Jurnal Akrab Juara, 182-195.
Undang-Undang Nomor 20 Tahun 2008 tentang Usaha Mikro, Kecil, dan Menengah.
Published
2024-05-28
Abstract viewed = 33 times
pdf downloaded = 19 times