Pemberdayaan Ibu untuk Perbaikan Pola Konsumsi Ikan terhadap Peningkatan Asupan Protein, Kalsium, Zink dan Z-Score Tinggi Badan Menurut Umur pada Anak Stunting
Abstract
This study aimed to determine the effect of maternal empowerment on improving fish consumption patterns to increase protein intake, calcium, zinc, and Z-score height by age when stunting children. The type of this research is Quasi-Experimental with pre and post-test control group design. The results showed an increase in maternal knowledge, increased intake of protein, calcium, and zinc as well as an increase in TB scores / After the intervention in the case group, compared to the control group, there were no differences in protein, calcium intake and Z-score TB / U, an increase in maternal empowerment increased intake of children stunting and the same as intake of children not stunting. Conclusion There is a significant difference in the average value of protein intake, calcium, zinc, and Z-score before and after providing maternal empowerment interventions to improve fish consumption patterns in children aged 13-36 months.
Keywords: Intake, Calcium, Maternal Empowerment, Protein, Zinc, Stunting, Z-Score TB / U
References
Estillyta, C., Candra, A., & Binar, P. (2018). Asupan Vitamin D, Kalsium dan Fosfor pada Anak Stunting dan Tidak Stunting Usia 12-24 Bulan di Kota Semarang. Journal of Nutrition College, 7(1)
Gultom, H. E. R., & Nainggolan, E. (2019). Pengaruh Pemberian Protein dan Seng dari Cookies Kaxang Merah terhadap Z-Score TB/U dan Seng Rambut pada Anak Stunting Usia 13-36 Bulan di Wilayah Puskesmas Pantai Labu. Politeknik Kesehatan Medan
Juhartini, J. (2016). Pengaruh Pemberian Makanan Tambahan Biskuit dan Bahan Makanan Campuran Kelor Terhadap Berat Badan dan Hemoglobin. Studi pada Balita dengan Status Gizi Kurus di Wilayah Kerja Puskesmas Kalumpang Kota Ternate Tahun 2015. Hospital Majapahit, 8(2)
Kartini, A., Suhartono, S., Subagio, H. W., Budiyono, B., & Emman, I. M. (2016). Kejadian Stunting dan Kematangan Usia Tulang pada Anak Usia Sekolah Dasar di Daerah Pertanian Kabupaten Brebes. Jurnal Kesehatan Masyarajat, 11(2), 96–103. https://doi.org/http://dx.doi.org/10.15294/kemas.v11i1.3521
Kementerian Kesehatan, R. (2019). Kebijakan dan Strategi Penanggulangan Stunting di Indonesia
Mazengia, A. L., & Biks, G. A. (2018). Predictors of Stunting among School-Age Children in Northwestern Ethiopia. Journal of Nutrition and Metabolism, 10, 1–7. https://doi.org/10.1155/2018/7521751
Oktiva, B. R., & Adriani, M. (2017). Perbedaan Kadar Zink Rambut pada Anak Stunting dan Non Stunting pada Usia 12-24 Bulan di Kelurahan Tambak Wedi Kenjeran, Surabaya. Amerta Nutr, 133–142
Padila, P., Amin, M., & Rizki, R. (2018). Pengalaman Ibu dalam Merawat Bayi Preterm yang Pernah dirawat di Ruang Neonatus Intensive Care Unit Kota Bengkulu. Jurnal Keperawatan Silampari, 1(2), 1–16. https://doi.org/10.31539/jks.v1i2.82
Padila, P., Andari, F. N., & Andri, J. (2019). Hasil Skrining Perkembangan Anak Usia Toddler antara DDST dengan SDIDTK. Jurnal Keperawatan Silampari, 3(1), 244–256. https://doi.org/10.31539/jks.v3i1.809
Panzilion, P., Padila, P., Amin, M., & Andri, J. (2020). Perkembangan Motorik Prasekolah antara Intervensi Brain Gym dengan Puzzle. Jurnal Keperawatan Silampari, 3(2), 510–519. https://doi.org/https://doi.org/10.31539/jks.v3i2.1120
Rachim, A. N. F., & Pratiwi, R. (2017). Hubungan Konsumsi Ikan terhadap Kejadian Stunting pada Anak Usia 2-5 Tahun. Jurnal Kedokteran Diponegoro, 6(1), 36–45. http://ejournal-s1.undip.ac.id/index.php/medico
Rahmawati, D. P., & Hidayati, L. (2017). Perbedaan Kecukupan Protein, Zinc, Kalsium, dan Vitamin D pada Remaja Putri Stunting dan Non - Stunting di SMP N 1 Nguter Kabupaten Sukoharjo. Universitas Muhammadiyah Surakarta
Sari, E. M., Juffrie, M., Nurani, N., & Sitaresmi, M. N. (2016). Asupan Protein, Kalsium dan Fosfor pada Anak Stunting dan Tidak Stunting Usia 24-59 Bulan. Jurnal Gizi Klinik Indonesia, 12(4), 152–159. https://jurnal.ugm.ac.id/jgki
Sulistianingtias, S., & Laila, E. (2017). Hubungan antara Asupan Zink dengan Kejadian Stunting Pada remaja di Sukoharjo Jawa Tengah. Universitas Muhammadiyah Surakarta
Syarfaini, M., Satrianegara, F., & Astari, R. A. (2016). Pengaruh Pemberian Nugget Tempe dengan Substitusi Ikan Gabus terhadap Status Gizi Anak Sekolah Dasar di MIS DDI Ainus Syamsi Kel. Lette Kota Makassar 2014. Al-Sihah : Public Health Science Journal, 8(2)
WHO. (2017). Early Child Development. https://www.tandfonline.com/loi/gecd20?open=187&year=2017&repitition=0#vol 187_2017
Widianto, B. (2018). Upaya Konvergensi Program/Kegiatan Pencegahan Anak Kerdil (Stunting) Indikator Status Gizi Anak (Stunting). November, 1–14
Copyright (c) 2020 Oslida Martony, Dini Lestrina, Zul Amri
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.