Analisis Kadar Bioetanol Berbahan Baku Limbah Ampas Tebu (Saccharum officinarum) Campuran Kulit Jagung (Zea mays) pada Konteks Teknologi Ramah Lingkungan
DOI:
https://doi.org/10.31539/bioedusains.v8i2.14894Abstract
This study purpose to see the levels of bioethanol produced by bagasse and corn husks with yeast, NPK and urea compositions. The method used in the study was an experiment with a predetermined ratio and fermentation time variables of 7, 14, and 21 days. Quantitative data were analyzed by calculating the average bioethanol levels and bioethanol volumes presented in table form. Meanwhile qualitative data were analyzed descriptively. The results showed that the highest bioethanol levels were in composition A (100% yeast) with a bioethanol content of 36,7% fermented for 21 days. The lowest bioethanol levels were in composition B (100% Urea) with a bioethanol content of 3,3% fermentation time of 7 days. The conclusion of this study shows that the volume of bioethanol has no effect on the levels of bioethanol produced, but this is not constant, because it can be influenced by other factors such as the duration of fermentation time, the materials used and the microbiological conditions during the fermentation process.
Keywords: Sugarcane Bagasse, Bioethanol, Corn Husk, Environmentally Friendly Technology.
References
Agustina, R., Ratman, M., & Said, I. (2016). Pengaruh Waktu Fermentasi Terhadap Kadar Bioetanol dari Kulit Jagung Manis (Zea mays saccharata). Jurnal Akademika Kimia, 5(4), 197–201. https://doi.org/10.22487/j24775398.2017.v3.i1.8229
Anwar, F., & Subagyo, R. (2020). Pembuatan Bioetanol Berbahan Baku Ampas Tebu dan Kulit Pisang dengan Variasi Massa Ragi. Jurnal Rotary, 2(1), 123. https://ppjp.ulm.ac.id/journals/index.php/rot/article/view/2009
Arlianti, L. (2018). Bioetanol sebagai sumber green energy alternatif yang potensial di Indonesia. Unistek, 5(1), 16–22. https://doi.org/10.33592/unistek.v5i1.280
Cika, A. F., Uztamila, Y., Effendy, A. S., Syarif, A., & Hajar, I. (2022). Pengaruh pH Fermentasi dan Putaran Pengadukan pada Fermentasi Molases terhadap Produksi Bioetanol. Jurnal Pendidikan dan Teknologi Indonesia, 2(1), 561–567. https://doi.org/10.52436/1.jpti.107
Farhan, H., & Susila, I. W. (2019). Pemanfaatan Ampas Tebu (Bagasse) sebagai Bahan Bakar Alternatif Bioetanol dengan Metode Distilasi Menggunakan Batu Kapur Mesh 80 dengan Variasi Berat dan Suhu Pemanasan Batu Kapur. Jurnal Teknik Mesin Unesa (JTM), 7(2), 83–88. https://ejournal.unesa.ac.id/index.php/jtm-unesa/article/view/29980
Herlina, H., Ruyani, A., Zamzaili, Z., & Budiyanto, B. (2019). Studi Potensi Talas Liar sebagai Sumber Bioetanol dan Implementasinya pada Pembelajaran Biologi. PENDIPA Journal of Science Education, 3(1), 28–32. https://doi.org/10.33369/pendipa.v3i1.6922
Hidayati, M., Sapalian, K. D., Febriana, I., & Bow, Y. (2022). Pengaruh pH dan Waktu Fermentasi Molase menjadi Bioetanol Menggunakan Bakteri EM4. Jurnal Publikasi Penelitian Terapan dan Kebijakan, 5(1), 33–40. https://doi.org/10.46774/pptk.v5i1.394
Hikmah, H., Fadhillah, H. N., & Putra, M. D. (2019). Bioetanol Hasil Fermentasi Kulit Pisang Kepok (Musa Paradisiaca) dengan Variasi Ragi melalui Hidrolisis Asam Sulfat. Jurnal EnviroScienteae, 15(2), 195. https://doi.org/10.20527/es.v15i2.6950
Khairiah, H., & Ridwan, M. (2021). Pengembangan Proses Pembuatan Bioetanol Generasi Ii dari Limbah Tandan Kosong Kelapa Sawit. Jurnal Pangan dan Agroindustri, 9(4), 233–240. https://doi.org/10.21776/ub.jpa.2021.009.04.5
Lazuardi, P. R., Yani, A. P., Wardana, R. W., Uliyandari, M., & Hayat, M. S. (2024). Pemanfaatan Kulit Pisang Kepok Kuning (Musa acuminata balbisiana) sebagai Bahan Baku Bioetanol Konteks Teknologi Ramah Lingkungan. BIOEDUSAINS: Jurnal Pendidikan Biologi dan Sains, 7(1), 139–148. https://doi.org/10.31539/bioedusains.v7i1.9651
Lovisia, E. (2022). Bioetanol dari Singkong Sebagai Sumber Energi Alternatif. Science and Physics Education Journal (SPEJ), 6(1), 8–14. https://doi.org/10.31539/spej.v6i1.5007
Maharani, M., Bakrie, M., Kunci, K., & Durian, B. (2021). Pengaruh Jenis Ragi, Massa Ragi dan Waktu Fermentasi pada Pembuatan Bioetanol dari Limbah Biji Durian. Jurnal Redoks, 6(1). https://doi.org/10.31851/redoks.v6i1.5200
Nanlohy, H. Y., Riupassa, H., Bao, B., & Marianingsih, S. (2023). Community Empowerment Through The Utilization of Coconut Sap Into Bioethanol In Sabron Sari Village, Jayapura Regency. Community Empowerment Journal, 8(7), 1086–1092. https://doi.org/10.31603/ce.9589
Nurjanah, R., Aznury, M., Kimia, J. T., Sriwijaya, N., Negara, J. S., Besar, B., Palembang, K., & Selatan, S. (2021). Variasi Produksi Bioetanol dari Ampas Tebu: A Review. Jurnal Kinetika, 12(2), 64–67. https://jurnal.polsri.ac.id/index.php/kimia/article/view/3440
Putri, Z. S., Ruyani, A., Uliyandari, M., Wardana, R. W., & Sukarso, A. A. (2024). Pengaruh Penambahan Nutrient (NPK dan Pupuk Urea) terhadap Bioetanol Hasil Fermentasi Biji Alpukat (Persea americana Mill.). Bioscientist: Jurnal Ilmiah Biologi, 12(1), 662. https://doi.org/10.33394/bioscientist.v12i1.11283
Qomariyah, L., & Sindhuwati, C. (2023). Pengaruh Penambahan NPK dan Urea pada Pembuatan Etanol dari Air Tebu melalui Proses Fermentasi. DISTILAT: Jurnal Teknologi Separasi, 7(2), 82–88. https://doi.org/10.33795/distilat.v7i2.186
Safari, S., Bahri, S., Soekarno Hatta, J., & Bumi Tadulako Tondo Palu, K. (2017). Pemanfaatan Kulit Jagung (Zea mays) untuk Produksi Glukosa Menggunakan Kapang Trichoderma sp. Jurnal Kovalen, 3(1), 17–23. https://doi.org/10.22487/j24775398.2017v3.i1.8229
Taslim, M., Mailoa, M., & Rijal, M. (2017). Pengaruh pH dan Lama Fermentasi terhadap Produksi Etanol dari Sargassum crassifolium. BIOSEL (Biology Science and Education): Jurnal Penelitian Science dan Pendidikan, 6(1), 13–25. https://doi.org/10.33477/bs.v6i1.129
Wusnah, W., Bahri, S., & Hartono, D. (2019). Proses Pembuatan Bioetanol dari Kulit Pisang Kepok (Musa acuminata B.C) secara Fermentasi. Jurnal Teknologi Kimia Unimal, 8(1), 48. https://doi.org/10.29103/jtku.v8i1.1915
Yuniarti, D. P., Hatina, S., & Efrinalia, W. (2018). Pengaruh Jumlah Ragi dan Waktu Fermentasi pada Pembuatan Bioetanol dengan Bahan Baku Ampas Tebu. Jurnal Redoks, 3(2), 1. https://doi.org/10.31851/redoks.v3i2.2391
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2025 Vazella Lavenia Lorenza, Rendy Wikrama Wardana, Ariefa Primair Yani, Purwanti Widhy Hastuti, M. Lutfi Firdaus

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.