Kombinasi Pupuk Organik Cair Limbah Kulit Singkong Dan Kulit Bawang Sebagai Suplemen Materi Pengolahan Limbah Organik Berbasis Video Animasi
DOI:
https://doi.org/10.31539/yp9agz29Abstract
This study aims to determine the nutrient content of liquid organic fertilizer (LOF) derived from a combination of cassava peel and onion peel waste, and to develop an animated video as supplementary material for learning organic waste processing. The method used was quantitative descriptive, involving the fermentation of organic materials, nutrient content laboratory testing, and media validation by experts in content, media, and language. The analysis results showed that nutrient contents such as organic-C (1.67%), total-N (0.08%), P₂O₅ (0.0025%), and K₂O (0.0048%) were still below the quality standards for LOF, with a pH of 3.31. Nevertheless, the developed animated video media received an average validation score of 94% and was rated as highly feasible for educational use. In conclusion, the animation-based video developed in this study can serve as an engaging educational alternative for teaching organic waste processing in high school.
Keywords: Animated Video, Cassava Peel, Liquid Organic Fertilizer, Nutrients, Onion Peel
References
Adam, S. Y. Y., Nurjasmi, R., & Banu, L. S. (2019). Pengaruh kompos kulit bawang merah dan pupuk NPK terhadap pertumbuhan tanaman cabe rawit (Capsicum frutescens L.). Jurnal Ilmiah Respati, 10(2), 146–155.
Anggraeni, et al. (2022). Pemanfaatan limbah kulit singkong menjadi pupuk organik untuk mewujudkan zero waste di IRT Singkong Keju Balearjosari Malang. Ciastech, 945–950.
Arianti, R., Indrawati, I., & Wicaksono, I. (2020). Efektivitas media video animasi untuk pembelajaran pemanasan global pada siswa SMP. EduFisika, 5(2), 92–103.
Asmawanti, S. D., Riski, M. H., Cibro, R. J., & Ilahi, F. R. (2022). Pemanfaatan limbah dapur sebagai pupuk organik cair (POC) untuk budidaya tanaman di lingkungan perkarangan masyarakat Kelurahan Surabaya Kecamatan Sungai Serut. Tribute: Journal of Community Services, 3(2), 101–107.
Dede Haryadi, D. (2014). Pengaruh pemberian beberapa jenis pupuk terhadap pertumbuhan dan produksi tanaman kailan (Brassica alboglabra L.). EFFECT, 3(3), 63–77.
Ermilinda. (2020). Pengaruh penggunaan media animasi dan video terhadap retensi memori biologi siswa kelas IX MTs N 4 Agam. Jurnal Pendidikan Tambusal, 4(3), 3281–3288.
Fitriani, H. (2017). Pengolahan kulit umbi singkong (Manihot utilissima) di kawasan Kampung Adat Cireundeu sebagai bahan baku alternatif perintang warna pada kain. E-Proceeding of Art & Design, 4(3), 1109.
Halmuniati, H., Riswandi, D., Zainuddin, Z., Asmin, L. O., & Isa, L. (2022). Efektivitas media pembelajaran berbasis video animasi terhadap hasil belajar fisika. Jurnal IPA & Pembelajaran IPA, 6(4), 332–340.
Hartatik, W., Husnain, H., & Widowati, L. R. (2015). Peranan pupuk organik dalam peningkatan produktivitas tanah dan tanaman. Jurnal Sumberdaya Lahan, 107–120.
Kurnia, I., Gultom, E. B., Afriyunita, D., Sakinah, S., Herninda, F., & Arnida, R. (2022). Pemanfaatan limbah kulit bawang sebagai pestisida dan pupuk organik. Maspul Journal of Community Empowerment, 4(2), 150–156.
Lessy, N. S., & Pratiwi, A. (2020). Pengaruh pupuk organik cair limbah bakpia dan tahu terhadap pertumbuhan bayam hijau (Amaranthus viridis L.). Bioma: Jurnal Ilmiah Biologi, 9(1), 117–128.
Londhe, V. P., Gavasane, A. T., Nipate, S. S., Bandawane, D. D., & Chaudhari, P. D. (2011). Role of garlic (Allium sativum) in various diseases: An overview. Journal of Pharmaceutical Research and Opinion, 1(January 2011), 129–134.
Noviyanto, T. S. H., Juanengsih, N., & Rosyidatun, E. S. (2015). Penggunaan media video animasi sistem pernapasan manusia untuk meningkatkan hasil belajar biologi. Edusains, 7(1).
Nur, T., Noor, A. R., & Elma, M. (2018). Pembuatan pupuk organik cair dari sampah organik rumah tangga dengan bioaktivator EM4 (effective microorganisms). Konversi, 5(2), 5. https://doi.org/10.20527/k.v5i2.4766
Nurmas, A., Ansi, A., Arsiaty Arsyad, M., & Gusti Ayu Kade Sutariati. (2023). Pengaruh pupuk organik cair (POC) kulit bawang merah terhadap pertumbuhan tanaman cabai besar (Capsicum annuum L.). Berkala Ilmu-Ilmu Pertanian - Journal of Agricultural Sciences, 3(2), 88–93.
Pamungkas, W. A. D., & Koeswanti, H. D. (2022). Penggunaan media pembelajaran video terhadap hasil belajar siswa sekolah dasar. Jurnal Ilmiah Pendidikan Profesi Guru, 4(3), 346–354.
Prasetio, J., & Widyastuti, S. (2020). Pupuk organik cair dari limbah industri tempe. WAKTU: Jurnal Teknik UNIPA, 18(2), 22–32.
Pratiwi, B., & Puspito Hapsari, K. (2020). Analisis kemampuan berpikir tingkat tinggi melalui pemanfaatan YouTube sebagai media pembelajaran bahasa Indonesia. Jurnal Ilmiah Sekolah Dasar, 4(2), 282.
Ramadhani, M. A., Adlim, A., & Hanum, L. (2022). Development of tutorial video for palm oil waste treatment in the subject of workshop and entrepreneurship. Chimica Didactica Acta, 8(1), 1–6.
Rangkuti, Y. M., Landong, A., Mayasari, F., & Sagala, A. F. H. (2022). Pengembangan media video pembelajaran berbasis PowToon pada materi fungsi komposisi. Paradikma Jurnal Pendidikan Matematika, 15(1), 53–60.
Salmiati, A. (2023). Pengembangan penuntun praktikum pembuatan pupuk organik cair pada materi kimia unsur di SMA Negeri 1 Beutong.
Sari, N., Defiani, M. R., & Suriani, N. L. (2022). Pemanfaatan limbah kulit bawang merah (Allium cepa L.) dan cangkang telur ayam untuk meningkatkan produksi tanaman sawi (Brassica rapa var. parachinensis L.). Simbiosis, 10(1), 52.
Siagian, N. L., Yusbarina, Utami, L., & Fatisa, Y. (2024). Pengembangan e-modul pengolahan limbah organik secara eco-enzyme pada materi green chemistry untuk siswa SMA kelas X. Jurnal XYZ, 3(2), 1–7.
Supriyanti, A. (2017). Kandungan nitrogen dan kalium pupuk organik cair kombinasi kulit nanas dan daun lamtoro dengan variasi penambahan jerami padi. Jurnal XYZ, 11(1), 92–105.
Wiranata, A. A. (2022). Evaluasi media video pembelajaran untuk sekolah dasar pokok bahasan pengurangan dan penjumlahan. Educate: Jurnal Teknologi Pendidikan, 7(1), 83.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2025 Nadila Ariani Syaumi, Waris, Ismul Mauludin Al Habib

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.