Uji Efektivitas Khitosan terhadap Daya Awet Ikan Nila (Oreochromis niloticus)
Abstract
This study aims to determine the effect of the application of chitosan on fresh tilapia (Oreochromis niloticus) products as a natural preservative that can maintain the condition of fish with a longer shelf life. The method used in this study was experimental with three treatments, namely control treatment, 1% chitosan coating, and 1.5% chitosan coating. Data analysis was carried out through organoleptic tests with four parameters: color, aroma, texture, and taste of the tested tilapia. Observations were made for three consecutive days. The results showed that tilapia with 1.5% chitosan coating had better organoleptic parameter values than the other two test treatments. In conclusion, 1.5% of chitosan maintained the quality of tilapia with a longer shelf life.
Keywords: Durability, Tilapia, Chitosan, Organoleptic
References
Gita, R. S. D., Waluyo, J., Dafik, & Indrawati, I. (2021). The Effectiveness of Chitosan from Shrimp Skin as a Natural Preservative for Meatball. Journal of Physics: Conference Series, 1839, 1-9. https://doi.org/10.1088/1742-6596/1839/1/012024
Hidayati, B. N., Darsono, D., & Barokah, U. (2020). Analisis Usaha Budi Daya Ikan Nila Menggunakan Keramba Jaring Apung (KJA) dan Pemasarannya di Kabupaten Sragen. Buletin Ilmiah Marina Sosial Ekonomi Kelautan dan Perikanan, 6(2), 145-157. https://doi.org/10.15578/MARINA.V6I2.8233
Iswadi, D. (2018). Penggunaan Khitosan sebagai Pengganti Formalin Untuk Pengawetan Ikan Teri. Jurnal Ilmiah Teknik Kimia, 2(1), 31-37. https://doi.org/10.32493/jitk.v2i1.1086
Mardhatillah, A. (2017). Karakteristik Sifat Fisik dan Kimia Kitosan Cangkang Udang Hasil Iradiasi Sinar Gamma. Skripsi. Universitas Islam Negeri Syarif Hidayatullah
Rumengan, I. F. M., Suptijah, P., Salindeho, N., Wullur, S., & Luntungan, A. H. (2018). Nanokitosan dari Sisik Ikan: Aplikasinya Sebagai Pengemas Produk Perikanan. Manado: Lembaga Penelitian dan Pengabdian Kepada Masyarakat Universitas Sam Ratulangi
Safitri, D. N., Sumardianto, S., & Fahmi, A. S. (2019). Pengaruh Perbedaan Konsentrasi Perendaman Bahan dalam Jeruk Nipis terhadap Karakteristik Kerupuk Kulit Ikan Nila. Jurnal Ilmu dan Teknologi Perikanan, 1(1), 47–54. https://ejournal2.undip.ac.id/index.php/jitpi/article/view/5249/2832
Setiadi, S., Nurmalina, R., & Suharno, S. (2018). Analisis Kinerja Rantai Pasok Ikan Nila Pada Bandar Sriandoyo di Kecamatan Tugumulyo Kabupaten Musi Rawas. MIX: Jurnal Ilmiah Manajemen, 8(1), 166–185. https://dx.doi.org/10.22441/mix.2018.v8i1.010
Wardani, O. I., Firmansyah, R. A., & Setyawati, S. M. (2018). Aktifitas Kitosan-Glukosa sebagai Pengawet Ikan Bandeng Duri Lunak. Walisongo Journal of Chemistry, 1(1), 37-44. https://doi.org/10.21580/wjc.v2i1.2672
Wittriansyah, K., Soedihono, S., & Satriawan, D. (2019). Aplikasi Kitosan Emerita sp. sebagai Bahan Pengawet Alternatif pada Ikan Belanak (Mugil cephalus). Jurnal Ilmiah Perikanan dan Kelautan, 11(1), 34-42. https://doi.org/10.20473/jipk.v11i1.12458
Yudaswara, R. A., Rizal, A., Pratama, R. I., & Suryana, A. A. H. (2018). Analisis Kelayakan Usaha Produk Olahan Berbahan Baku Ikan Nila (Oreochromis niloticus) (Studi Kasus di CV Sakana Indo Prima Kota Depok). Jurnal Perikanan Kelautan, 9(1), 104–111. http://jurnal.unpad.ac.id/jpk/article/ view/18229
Yusfiani, M., Diana, A., & Ansari, A. A. (2019). Perbandingan Chitosan Buatan dari Hasil Samping Industri Pembekuan Udang dengan Chitosan Komersil terhadap Pengawetan Mutu Kesegaran Ikan Nila (Oreochromis niloticus). Jurnal Pertanian Tropik, 6(3), 375–382. https://doi.org/10.32734/jpt.v6i3.3175