Pengembangan E-Booklet Lemea Lebong sebagai Media Pembelajaran Materi Bioteknologi untuk Siswa SMP

  • Roleka Julia Marcellina Universitas Bengkulu
  • Bhakti Karyadi Universitas Bengkulu
  • Deni Parlindungan Universitas Bengkulu
  • Mellyta Uliyandari Universitas Bengkulu
  • M. Sutarno Universitas Bengkulu

Abstract

This study aims to develop an e-booklet, namely the Lemea Lebong electronic booklet as a learning medium for biotechnology material. This research method is research and development. Data collection techniques are questionnaires, interview guides and observation. The research instruments were observation sheets, needs analysis questionnaire sheets, teacher interview guides, student readability test questionnaires and expert validation sheets. Data analysis techniques are descriptive and quantitative analysis. The results showed that the Lemea Lebong e-booklet as a learning media for biotechnology materials for students was very feasible to use based on the results of the validation test. Student responses to the readability of the Lemea Lebong e-booklet as a medium for learning biotechnology material for students showed a very good category. In conclusion, the Lemea Lebong e-booklet as a learning medium for biotechnology material is suitable for science learning on biotechnology material.

Keywords: E-booklet, Lebong, Lemea

References

Damayanti, C., Rusilowati, A., & Linuwih, S. (2017). Pengembangan Model Pembelajaran IPA Terintegrasi Etnosains untuk Meningkatkan Hasil Belajar dan Kemampuan Berpikir Kreatif. Journal of Innovative Science Education, 6(1), 117-128. http://journal.unnes.ac.id/sju/index.php/jise

Jannah, S. W. (2022). Potensi Kacang Hijau menjadi Bahan Baku Pembuatan Tempe sebagai Sumber Belajar pada Materi Bioteknologi Konvensional. Jurnal Ilmiah Hospitality 1299, 11(2), 1-6. http://stp-mataram.e-journal.id/JIH

Liyoni, D., Dewi, K. H., & Susanti, L. (2020). A Study of Changes in the Quality of Lemea Block in Various Types of Packaging Materials during Storage . IOP Conference Series: Earth and Environmental Science , 1-6. https://doi.org/10. 1088/1755-1315/425/1/012056

Mukti, I. C., & Nurcahyo, H. (2017). Pengembangan Media Pembelajaran Biologi Berbantuan Komputer untuk Meningkatkan Hasil Belajar Peserta Didik. Jurnal Inovasi Pendidikan IPA, 3(2), 137-149. https://journal.uny.ac.id/index.php/jipi

Njatrijani, R. (2018). Kearifan Lokal dalam Perspektif Budaya Kota Semarang. Gema Keadilan, 5(1), 16-31.
Oktarianto, A., & Widawati, R. (2017). Karakteristik Mutu Sambal Lemea dengan Variasi Waktu Fermentasi dan Jenis Ikan. AGRITEPA, 133-145. https://jurnal. unived.ac.id/index.php/agritepa/article/view/593

Riduwan. (2019). Skala Pengukuran Variabe-lvariabel Penelitian. Bandung: Alfabeta.

Setiawan, H., & Wardhani, H. A. (2018). Pengembangan Media E-Booklet pada Materi Keanekaragaman Jenis Nepenthes. Jurnal Keguruan dan Ilmu Pendidikan, 2(2), 82-88.

Suhandi, Hanafiah, H., & Harsono, P. (2019). Strategi Pemasaran Makanan Tradisional Keripik Talas Beneng dengan Penerapan Marketing Mix untuk Meningkatkan Penjualan. Jurnal Riset Bisnis dan Manajemen, 10(2), 144-152. https://ojs. unikom.ac.id/index.php/jurisma/article/view/2875

Tanjung, R. E., & Faiza , D. (2019). Canva sebagai Media Pembelajaran pada Mata Pelajaran Dasar Listrik dan Elektronika. Jurnal Vokasional Teknik Elektronika dan Informatika, 7(2), 80-85. http://ejournal.unp.ac.id/index.php/voteknika/ index

Utami, W. F., & Bestari, A. G. (2018). Pengembangan Media Booklet Teknik Kaitan untuk Siswa Kelas X SMKN 1 Saptosari Gunung Kidul. Jurnal Pendidikan Teknik Busana Edisi Tahun ke 20, 1-7.

Zuidar, A. S., Rizal, S., & Hadi, J. P. (2019). Pengaruh Preparasi dan Blanching terhadap Mutu Rebung Ikan Terfermentasi (Lemea). Jurnal Teknologi & Industri Hasil Pertanian, 24(1), 39-50. https://doi.org/10.23960/jtihp.v24i1.39-50
Published
2023-05-01
Abstract viewed = 428 times
PDF downloaded = 393 times